Brown, Afganistan'ı teslim etmek istiyor

Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, ''Afganistan'ı bölge bölge Afganlar'a teslim etmek istiyoruz'' dedi ve Ocak 2010'da Londra'da bir Afganistan zirvesi yapılması önerisinde bulundu.

Yayınlanma: 17.11.2009 - 08:38
Abone Ol google-news

Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, Londra Belediye Başkanı'nın akşam yemeğinde yaptığı konuşmasına, kolay bir dönemden geçilmediğini söyleyerek başladı ve küresel ekonomik kriz, iklim değişikliği, nükleer silahlanma, uluslararası terörizm ve Afganistan konularına değindi.

''Küresel konuların küresel çözümler gerektirdiğini'' belirten Brown, gelecek aylarda birçok ülkeyi ilgilendiren uluslararası kararlar alınacağına dikkati çekti.

Terörizmin tüm dünya için büyük bir tehdit olduğunu belirten Brown, Afganistan'daki Britanyalı askerlerin durumuna değindi ve ülkesinin Afganistan politikasını bir kez daha savundu. Brown, Afganistan'da Britanyalı askerlerin diğer uluslararası askeri birliklerle beraber sağladığı başarıya karşın, terör örgütü El Kaide'nin Birleşik Krallığı ve birçok ülkeyi tehdit etmeyi sürdürdüğünü söyledi.

El Kaide'yi ve terör saldırılarını engelleme olanağı bulunduğunu da belirten Brown, bu konuda şimdiye dek yapılanlardan ve tutuklanan kişilerin sayısından sözetti.

Broan, El Kaide'nin geniş bir ağ olduğunu söyledi ve terör örgütüyle bağlantılı kişileri aramayı ve bulmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Afganistan'da asker ve polislerin eğitilerek ve halkın bilinçlendirilerek, ülkenin kendi kendini yönetmesinin sağlanmasını istediklerini vurgulayan Brown, ''Bunun kolay bir yol olmadığını bildiğini'' söyledi.

Londra'da gelecek yıl başlarında Afganistan ile ilgili uluslararası bir zirve yapılması konusunda çağrıda bulunan Brown, ''Afganistan'ı bölge bölge Afganlar'a teslim etmek istediklerini'' anlattı.

Birleşik Krallık bu zirveyle, Afganistan'da yetkinin tamamıyla Afgan yetkililerine verilme takviminin belirlenmesini ve Afganistan'ın geleceğinin tartışılmasını, böylece kendi askerlerini yavaş yavaş ülkeden çekmeyi amaçlıyor.

Birleşik Krallık'taki siyasal partilerin çoğu, NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü çerçevesinde ülkenin Afganistan'da bulunmasını destekliyor. Ancak, ülkede yapılan son kamuoyu yoklamaları halkın, son zamanda Afganistan'da ölen İngiliz askerlerinin sayısının da artmasıyla, İngiliz birliklerinin Afganistan'dan çıkmasını istediğini ortaya koyuyor.

Konuşmasında 3 hafta sonra Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılacak iklim zirvesinden de sözeden Brown, bu zirvede yeni bir anlaşmaya varılmasının önemini vurguladı ve konuya ilişkin, ''Birleşik Krallık, karbon emisyonununun kesilme konusuna liderlik etmeye hazırdır'' dedi.

Konuşmasında küresel ekonomik krize de değinen Brown, bu konudaki uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı ve bu işbirliği sayesinde resesyonun ekonomik bunalıma dönüşmediğini kaydetti. ''Ülkesinin ekonomik krizle mücadelede yolu yarıladığını'' da ifade eden Brown, ticaretin önemine değinerek, ''yurtdışında ticaretin evde iş anlamına geldiğini'' bildirdi.

Nükleer silahlar ve bununla bağlantılı olarak İran konusuna da değinen Brown, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'a tanıdığı süre içinde nükleer silah geliştirmediği konusunda güvence vermemesi durumunda, bu ülkeye yönelik daha sert yaptırımlar uygulanabileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler