Dinç’e suçlamalar

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında şüpheli olarak ifade veren eski Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın ifadesinde dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’i suçladığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 02.03.2015 - 23:09
Abone Ol google-news

Altay ifadesinde, Dinç’in Yasin Hayal tarafından Dink’e yönelik eylem yapılacağına dair bilgiyi kendisine vermediğini söyledi. Bu ifade Dink ailesinin avukatının geçen ay savcılığa yaptığı “Dinç’in ifadesi neden alınmıyor?” sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Muhittin Zenit, Ercan Demir ve Özkan Mumcu dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polislerdi. Dinç ise şu an Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürütüyor.

 

‘Hatırlamıyorum’

Dink suikastında kamu görevlilerinin sorumluluğunu araştıran İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na geçen aylarda ifade veren Altay’ın ifadesinin detayları ortaya çıktı.

Altay ifadesinde, Trabzon’da il emniyet müdürü olarak göreve başladıktan sonra Trabzon’un asayiş yönünden sıkıntılı bir il olması, birçok sansasyonel olayın tayini öncesinde meydana gelmesinden dolayı Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde brifing aldığını kaydetti. Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in kendisine bu raporları sunmadığını vurgulayan Altay, “Ayrıca Yasin Hayal tarafından Hrant Dink’e yönelik eylem yapılacağına dair bilgi verildiğini de hatırlamıyorum” diye konuştu.

 

‘Siz zahmet etmeyin’

Altay, brifingden yaklaşık 1 ay sonra Dinç’in makamına gelip Erhan Tuncel’i kastederek “Efendim kullandığımız yardımcı istihbarat elemanı problemli. Agresif bir yapısı var. Sürekli para talep ediyor. İstemediğimiz bir şeye de karışabilir” dediğini ifade etti.

Altay, Tuncel’in Çeçenistan’da faaliyet gösteren ve aşırı milliyetçi gruplarla ilgili bilgi getirdiğini kaydeden Engin Dinç’e “Bu şahsı getirin bir de ben konuşayım. Sıkıntısını çözmeye çalışalım” dediğini aktardı. Dinç’in de bunun üzerine, “Siz zahmet etmeyin ben görüşür hallederim” dediğini kaydeden Altay, “Bu görüşmede de yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel’in Yasin Hayal grubunun Hrant Dink’e karşı yapmayı düşündükleri eylemle ilgili bilgi vermedi. Trabzon’dan tayin olup gidene kadar Engin Dinç benimle Hrant Dink ve Erhan Tuncel meselesi konusunda bir daha hiç konuşmadı” ifadelerini kullandı.

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Ercan Demir, cinayetten önce elde edilen bilgilerin savcılığa bildirilmesi görevinin dönemin Şube Müdürü Engin Dinç’e ait olduğunu belirtmişti. Yine aynı büro görevlilerinden tutuklu polis Muhittin Zenit ise, cinayet günü Erhan Tuncel ile görüşmesini dönemin İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Trabzon İstihbarat şube müdürleri Engin Dinç ve Faruk Sarı ile şube Amiri Ercan Demir’in istediğini belirtmişti.

 

Müfettişlere de soruşturma başlatıldı

Dink soruşturması 2 mülkiye müfettişi hakkında meslekten ihraç istemiyle soruşturma açıldı. Mülkiye Müfettişleri Mustafa Üçkuyu ve Mehmet Canoğlu 9 Kasım 2009 tarihli raporlarında “Yasin Hayal Dink’e yönelik ses getirici bir eylemde bulanacak” ifadesinin bulunmasına karşın “Dink’in korunmasının gerekli olmadığı yönünde görüş” belirtmişlerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler