Dışişleri kiradan kurtulacak!

Davutoğlu, Gül’ün kullandığı Dışişleri Konutu’na taşınırsa devlet aylık 50 bin TL kiradan kurtulacak.

Yayınlanma: 06.07.2014 - 22:54
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görev süresinin dolmasının ardından şu an kullandığı Dışişleri Konutu’ndan da ayrılacak. Gül, Dışişleri Konutu’nu kullandığı için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Gaziosmanpaşa’da kiralanan konutta oturuyor. Gül’ün taşınmasının ardından Davutoğlu da Dışişleri Konutu’na geçerse devlet de ayrıca konut kirası ödemeyecek. Davutoğlu’nun kullandığı konut ve karşısındaki daire için devletin aylık 46 bin 550 lira kira ödediği ortaya çıkmıştı.

Gül, Dışişleri Bakanlığı’nın ardından 28 Ağustos 2007’de Cumhurbaşkanı seçildi. Ancak ikamet için Çankaya Köşkü’nü değil, Dışişleri Konutu’nu kullanmaya devam etti. Gül’ün ardından Dışişleri Bakanlığı’nı bir süre Ali Babacan yürüttü. 2 Mayıs 2009’da ise Ahmet Davutoğlu bakanlık görevini devraldı.

Gül’ün Dışişleri Konutu’nu kullanması nedeniyle Davutoğlu için Ankara’da “konut” kiralandı. Bu kiralama yıllarca tartışma konusu oldu. Dışişleri Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri tarafından eleştirildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir soru önergesine verdiği yanıtta, kiralanan binaya ne kadar kira ödendiğini de açıklamıştı.

Davutoğlu, şu bilgileri vermişti:

“Halihazırda Dışişleri Bakanlığı Konutu olarak kullanılmakta olan ‘Kırlangıç Sokak No: 32 Gaziosmanpaşa’ adresinde bulunan müstakil bina, 15 Temmuz 2009 tarihinde aylık 39 bin TL kira bedeli üzerinden iki yıl süreyle kiralanmıştır. Bilindiği üzere, Dışişleri bakanlarına temsil amacıyla devletimizin geleneği ve uluslararası teamüller çerçevesinde resmi konut tahsis edilmektedir. Dışişleri Bakanı resmi konutu diğer ülkelerde olduğu gibi temsil, ağırlama ve resmi amaçlarla düzenlenecek etkinlikler için devlet geleneğine uygun ve Türkiye’yi temsil vasfına sahip bir mek“n olarak kullanılmaktadır.”

Davutoğlu başka bir soru önergesine verdiği yanıtta da konutun hemen karşısında 275 metrekare alanlı başka bir daire daha kiralandığını ifade etmişti.

Davutoğlu, “Kırlangıç Sokak No: 29/4 Gaziosmanpaşa adresinde bulunan ve konutu tam cepheden gören 275 m2 kullanım alanlı daire, güvenlik saikleri dikkate alınarak ve yabancı heyet üyelerinden ve diğer heyet mensuplarından, konutta düzenlenen resmi nitelikteki görüşmelere katılamayacak görevlilerin uygun bir mahalde ağırlanabilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı Konutu müştemilatı olarak 1 Temmuz 2010 tarihinde kiralanmıştır. Dairenin aylık kira bedeli 7 bin 550 TL’dir. Bahse konu dairenin kira bedeli de üç aylık dönemler itibarıyla bütçe ödeneklerinden karşılanmaktadır” demişti.

Aylık toplam 46 bin lira

Böylece toplamda aylık 46 bin 550 lira kira bedeli ödendiği ortaya çıkmıştı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kasım 2012’deki tartışmalar sırasında CHP’li Aydın Ayaydın’ın, Davutoğlu’na konut için yıllık 589 bin 816 lira, 3 yılda 1 trilyon 769 bin lira kira bedeli ödendiğini anımsatarak “Ödeyeceksen, cebinden öde”demesi üzerine tartışma yaşanmıştı. Abdullah Gül, ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılacak. Gül’ün ayrılmasının ardından da Davutoğlu Dışişleri Konutu’na taşınırsa devlet de 5 yıldır ödediği kira bedilenden kurtulmuş olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler