Dohuk'ta 'ordu' krizi

Dohuk’ta yapılan birlik görüşmelerinde PYD’nin de içinde bulunduğu TEV-DEM, “Rojava’da iki silahlı gücü kabul etmeyiz” derken ENKS ortak bir savunma gücü oluşturulmasını istiyor.

Yayınlanma: 18.10.2014 - 23:41
Abone Ol google-news

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısıyla Rojava Kürtlerinin birliği için Dohuk’ta gerçekleştirilen zirve sürerken, Kürt parti ve oluşumları birlik için oluşturulacak meclis konusunda anlaştı. Öte yandan TEV-DEM ve ENKS Rojava’nın savunması konusunda anlaşamıyor.

PYD’nin de içinde bulunduğu TEVDEM, “Rojava’da iki silahlı gücü kabul etmeyiz” derken, ENKS ortak bir savunma gücü oluşturulmasını istiyor. Salı gününden beri süren zirvede Rojava’daki yönetimi üstlenecek yeni meclisin üye dağılımı ve adı tartışılıyor.

Yeni meclisin adının Demokratik Kürt İdaresi veya Siyasi İdare olması öngürülüyor. 31 üyeden oluşacak meclisin üye dağılımı için ise taraflar anlaştı. Buna göre TEVDEM ve ENKS yönetimde yüzde 40’ar kota alacak. Kalan yüzde 20 ise Rojava’da bulunan diğer etnik, dini ve siyasi gruplar arasında dağıtılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf’in PYD ile istihbarat paylaşımında bulunduklarını açıklamasını ardından zirve sırasında sorularımızı yanıtlayan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, PYD ile değil Kobani’nin savunmasını sağlayan PYD’nin silahlı kanadı YPG ile istihbarat paylaşımı yapıldığını söyledi. Müslim “Bu konular askeri konular olduğundan paylaşılan istihbaratın neleri içerdiğini bilmiyorum ama doğrudur, istihbarat paylaşımı YPG üzerinden yapılıyor” dedi.

Rojava'da Barzani’ye yakın Kürt gruplardan Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) Başkanı Tahir Sifok, ayrı ayrı hareket etmenin Kürtler için kötü şeylere neden olabileceğini belirterek “Görüşmelerimizde askeri güçler konusunda da konuştuk. Biz halkımızın savunması için alternatifler arıyoruz. Bu nedenle askeri güçler üzerinde konuşuldu. Biz ENKS olarak bütün çalışmalarımızı ortak bir şekilde yapmak istiyoruz ve böylelikle bir sonuca varmak istiyoruz. Bizim için önemli olan Rojava nasıl savunulacak, önemli olan budur” dedi.

 

‘İkinci bir silahlı güç istemiyoruz’

PYD’nin de içinde bulunduğu Demokratik Birlik Hareketi (TEV-DEM) Avrupa sorumlusu Sinem Mihemed ise Rojava’da YPG varken ikinci bir silahlı güç istemediklerini söyledi. Mihemed, daha önce de ENKS’nin Rojava’da ikinci bir silahlı güç oluşumundan söz ettiğini belirterek “Biz bunu reddettik. Biz hiçbir şekilde Rojava’da iki silahlı gücü kabul etmeyiz. Çünkü biliyoruz ki bu birçok soruna yol açacaktır. Bu konuda tecrübe sahibiyiz. Hatta bu iç savaşa bile neden olabiliyor. Rojava’da yasal bir güç var gelip ona katılsınlar. Biz isteriz ki herkes ve tüm taraflar bu sorumluluğunu yerine getirsin. Eğer YPG’ye katılmak istiyorlar ise gelsinler kapı açıktır çünkü YPG’ye katılmak ulusal bir görevdir” dedi.

 

ABD, PYD ile istihbarat ve bilgi paylaşımını doğruladı

ABD Dışişleri, PYD ile doğrudan görüştüklerinin ardından, PYD’nin silahlı kolu YPG ile istihbarat paylaştıklarını da resmen açıkladı. PYD sözcüsü Nevaf Halil’in haber ajanslarına IŞİD’e karşı savaşta ABD ile doğrudan koordinasyon içinde olduklarını ve istihbarat paylaştıklarını söylemesine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf’tan doğrulama geldi. Günlük basın toplantısında, PYD sözcüsünün demeciyle ilgili sorularla karşılaşan Harf, “Birçok kişiden istihbarat alıyoruz. Bilgiler alabileceğimiz her yere bakıyoruz. Dolayısıyla evet, bazı istihbarat ve bilgi paylaşımları bulunuyor. Bu her alanda tekrarlayacağınız bir şey değil tabii ki ama bu doğru” yanıtını verdi. PYD sözcüsünün, “geçen hafta sonu Paris’te yapılan görüşmenin ABD ile PYD arasındaki ilk görüşme olmadığı ancak ilk kez açıklanan görüşme olduğu” ifadesine yönelik sorulara yanıt vermeyen Harf, gelecekte PYD’yi silahlandırmaya kapıyı açık bıraktı. ABD’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yaptığı gibi, Suriye’de de PYD’ye silah sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soru üzerine Dışişleri sözcüsü “Bu konuyu düşündüğümüz ya da göz ardı ettiğimiz gibi bir söyleme girmeyeceğim, ama bu halihazırda yapmakta olduğumuz bir şey değil” dedi. Rojava’da özerklik ilan eden PYD’ye güvenip güvenmedikleri sorusunu Harf, “Bu konu güvenmek ya da güvenmemekle ilgili bir durum değil. Bu, IŞİD’i yenilgiye uğratmak isteyen başka kimlerle çalışabileceğimizi görmekle ilgili. Elbette, bir dizi aktörle görüşüyoruz. Ama bir kere görüşme yapmak, koordinasyonda olduğumuz anlamına gelmiyor” diye yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler