Dost kazığının böylesi!

Hem ordusunu eğit hem de parana el koysun!

Yayınlanma: 11.12.2013 - 22:40
Abone Ol google-news

Libya, Türk müteahhitlerin 1.5 milyar dolarlık teminat mektubunu nakde çevirmek yönünde girişimler içinde bulunurken Türkiye bu ülke ordusuna askeri eğitim vermeye başladı. 3 bin Libya askeri 14 hafta süreyle Isparta’da iç güvenlik eğitiminden geçirilecek. Türk müteahhitlerin 1 milyar dolar tutarındaki hakedişlerinin ödenmediği Libya’da, 100 milyonlarca dolarlık iş makinesi parkı da tahrip edildi.

Türkiye’nin de katıldığı NATO operasyonu ile rejimin devrildiği Libya’dan ekonomide iyi haberler gelmiyor. Libya’daki iç savaş sırasında bu ülkede faaliyet gösteren birçok Türk müteahhidi araç parklarını ve şantiyelerini geride bırakarak Türkiye’ye çekilmek zorunda kaldı. Ülkede faaliyet gösteren 89 Türk müteahhitlik firması 1 milyar dolarlık hakediş, büyük kısmı tahrip olan 1 milyar dolarlık ekipman ve 1.5 milyar dolarlık teminat mektubu için bekleyiş içindeydi. Türk müteahhitlerine olan 1 milyar dolarlık hakedişi ödememek için çeşitli senaryolar üreten Libya’nın, son olarak iki bankadaki 1.5 milyar dolarlık teminat mektuplarını nakde çevirmek istediği kaydedildi. Libya’nın müteahhitlerin 1 milyar dolarlık hakedişinin de yarısını ödemeyi teklif ettikleri kaydediliyor.

Türkiye’den tezat adım

Türkiye ise Libya’nın bu tutumuna tam tezat bir adım attı. Isparta Eğirdir’deki İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı’nda 7 Aralık’tan itibaren Libya Ordusu’na askeri eğitim verilmeye başlandı. 3 bin Libyalı askere, 14 hafta süre ile “iç güvenlik” eğitimi verilecek. Libya Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılanması sürecine katkı sağlamak için verilecek eğitimi görecek Libyalı askerler partiler halinde Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin eğitim vermek için kapısını açtığı İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı, Güneydoğu’ya asker yetiştiren bir birlik. Terörle mücadele edecek tüm askeri personel burada eğitimden geçiriliyor.

Türk üniforması giydiler

Libyalı askerlerden Isparta’ya gelenler TSK üniforması giyiyor. Kayıt işlemlerinin ardından sağlık kontrolünde tetanos, dizanteri ve kızamık aşıları vurulan askerlere Türk üniforması ve botu veriliyor. Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi’nde disiplin, fiziki kondisyon ve atış eğitimleri alacak Libyalı askerlere, 14 haftanın ardından düzenlenecek tatbikat ve mezuniyet töreni ile sertifika verilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler