Mınbiç’te kritik hafta: TSK'da yeni görev hazırlığı

Bu hafta YPG’nin Mınbiç’i boşaltmasını bekleyen TSK, yeni görev hazırlığında.

Yayınlanma: 02.07.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Türkiye ve ABD dışişleri bakanlarının vardığı Mınbiç uzlaşmasının ikinci aşamasına geçildi. Uzlaşma kapsamında TSK birlikleri şimdiye kadar YPG kontrolündeki bölge ile ÖSO kontrolündeki bölgenin sınırı olan Cerablus ile güneyindeki Sacur Çayı bölgesinde devriye faaliyeti yaptı.

Çekilmenin takvimi

Bu kapsamda birlikler doğu-batı güzergâhında 7 kere devriyeye çıktı. Devriyeler bölgedeki ABD güçleriyle koordineli yürütüldü. Türk birliği, devriye yapacağı zamanı ve bölgeyi önceden ABD’lilere bildirdi. Bildirimler sayesinde ABD birlikleri devriyeye müdahale etmezken, henüz ortak devriye de gerçekleştirilmedi. İki ülke arasında varılan uzlaşma çerçevesinde Mınbiç’te konuşlu bulunan YPG militanlarının da bu hafta içinde bölgeden çekilmeye başlaması gerekiyor. Varılan uzlaşmada YPG’lilere verilen silahların toplanması, militanların Fırat’ın doğusuna geçmeleri bekleniyor. YPG’lilerin Fırat’ın doğusuna çekilmesinin ardından bir diğer aşamaya geçilecek. Bu kapsamda Türk birliklerinin devriye faaliyeti yürüteceği bölge de genişlemiş olacak. YPG’nin boşalttığı kırsal bölgede Türk birliğinin devriye gezmesi planlanıyor. İlerleyen aşamada Türk ve ABD askerlerinin ortak devriyeleri gündeme gelebilecek. Genelkurmay, yeni aşamaya göre hazırlıklarını da tamamladı. Bu kapsamda alanın genişlemesi nedeniyle daha çok askere ihtiyaç olacağı, bu yöndeki planlamaların da tamamlandığı öğrenildi. Uzlaşma kapsamında Türk askerleri Mınbiç ilçe merkezine girmeyecek, ilçenin kırsal bölgelerinde devriye görevini yerine getirecek.

"Arapların memnuniyeti"

YPG’nin çekilmesi ve devriye faaliyetlerinin sorunsuz işlemesinin ardından son aşamada bölge halkının katılımıyla yerel yönetimin oluşturulması planlanıyor. Bu aşamada yerel yönetime girecek isimlere Türkiye ve ABD’nin de itiraz etmemesi koşulu üzerinde anlaşılmış durumda. Yerel kaynaklar, YPG varlığından rahatsız olan bazı Arap aşiretlerinin Türkiye’nin tutumuna ilişkin memnuniyetlerini açıkladıklarını dile getiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler