Netanyahu: 'İran belgelerini 24 ajan çaldı'

New York Times gazetesi, nisan ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ele geçirdiklerini duyurduğu, İran'ın nükleer faaliyetlerine dair gizli belgelerin Tahran’dan çalınma hikayesini haberleştirdi.

Yayınlanma: 17.07.2018 - 09:46
Netanyahu: 'İran belgelerini 24 ajan çaldı'
Abone Ol google-news

New York Times gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geçen nisan ayında açıkladığı İran nükleer dosyasının Tahran’dan çalınma hikayesini haberleştirdi. 

İddiaya göre, 31 Ocak 2018 gecesi, 24 İsrail ajanının gece saatlerinde başladığı operasyon 6 buçuk saat sürdü. 32 İran yapımı kasayı açmayı başaran Mossad'în, operasyonda 50 bin sayfa ve içinde planlar, notlar ve videolar olan 163 CD ele geçirdiğini savunuldu. 

Üst düzey bir İsrail yetkilisinin ifadesine göre, söz konusu operasyon 'Oceans 11' filmine 'oldukça' benziyor. Haberde, normal şartlarda Mossad ajanlarının, belgelerin fotoraflarını çekerek hızlıca olay yerinden uzaklaştıklarını, ama bu sefer uluslararası kamuoyunun belgelerin sahteliğinden şüphelenmemesi için, ajanların belgelerin orijinallerini alarak tesisten çıktığı ifade ediliyor. Yetkililer, bu nedenle daha az belge ele geçirebildiklerini iddia ediyor.

Nisan ayında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'la özel bir bilgilendirme toplantısı düzenlemiş ve operasyon hakkında bilgi vermişti. Netanyahu, hem ABD'nin hem de AB ülkelerinin İran'la imzalanan 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesini talep ediyor.

Geçtiğimiz ay, bu operasyonu manşetten duyuran Times gazetesi, Mossad'ın 100 bin belge ele geçirdiğini ifade etmişti. Gazete, ayrıca bu belgelerin Netanyahu tarafından İngiliz, Fransız ve Alman istihbarat servisleriyle paylaşıldığını yazmıştı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler