Zehirleyenler bulundu

İngiltere'nin Salisbury kentinde 4 Mart'ta Rus vatandaşı çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia Skripal'e yönelik Noviçok sinir gazı saldırısını düzenleyen faillerin kimliğinin belirlendiği bildirildi.

Yayınlanma: 19.07.2018 - 09:40
Zehirleyenler bulundu
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere'nin eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesinde kullanılan maddenin üretildiği yer olduğunu iddia ettiği Saratov bölgesinde bulunan dışarıya kapalı Şihanı kentinin açılması talimatı verdi. İngiliz polisinin Skripaller'e yönelik saldırının arkasındaki şüphelileri tespit ettiği de ileri sürüldü.

Putin'den 'kapalı kent'i açma talimatı

Rusya hükümetinin resmi belgelerinin yayınlandığı internet sitesinde, Moskova'nın 930 kilometre güneydoğusunda bulunan, Saratov bölgesindeki Şihanı kentinin açılmasına yönelik talimat yayımlandı.

Putin'in verdiği talimatta, yaklaşık 5500 kişi nüfuslu Şihanı kentinin dışarıya kapalılık statüsünün 6 ay içinde kaldırılması istendi.

Dışarıya kapalı kent,  Sovyetler Birliği döneminde ülkenin kimyasal silah üretim programı için önemli bir araştırma ve geliştirme merkeziydi, ancak kimyasalların depolandığı bir alan olarak kullanılmadı.

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın mart ayında Salisbury'de zehirlenmesinin ardından kent basının gündemine taşındı. İngiltere, zehirlenme olayında kullanıldığını iddia ettiği A-234 maddesinin (Noviçok) Şihanı'da geliştirdiğini belirtti. Rusya ise bu iddiaları reddetti.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden kısa süre sonra Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü kuralları gereği elindeki kimyasal silahları imha etti. Rusya'nın elinde kalan son kimyasal silahlar da Eylül 2017'de imha edildi.

Şihanı kapalı idari bölgesi, 1997 yılında Organik Kimya ve Teknoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü bünyesinde 1997'de kurulmuştu. Statüsü gereği kente giriş, çıkış, ikâmet ve uçuş kısıtlamaları uygulanıyordu.

Bölge Belediye Başkanı Andrey Tatarinov, nisan ayında Sputnik'e yaptığı açıklamada "Noviçok'un burada, Şihanı'da üretildiği iddiaları absürt. Bunlar yalan, aldatmaca" demişti. Noviçok'un hiçbir zaman Şihanı'da depolanmadığını belirten Tatarinov,  kentin reklamını yaptıkları için İngiliz basınına teşekkür etmişti. Tatarinov ayrıca ABD'lilerin 1990'lı yıllarda kente gelip kimyasal silahların imha edildiğini teftiş ettiğini de hatırlatmıştı.

Failler belirlendi

Press Association'ın haberine göre, Skripal davasını araştıran İngiliz heyetten yapılan açıklamada, "Skripallere yönelik Noviçok sinir gazı saldırısının ardındaki şüpheli failleri belirlediğimize inanıyoruz" denildi.

İngiliz polisi, Skripal'i öldürme girişimine bazı Rusların karıştığını belirtirken birkaç kişinin arandığı kaydedildi.

Şüphelilerin belirlendikten sonra kapalı devre kamera görüntülerinin de çapraz incelemeye alındığı ve söz konusu kişilerin de bu tarihlerde ülkeye girdiklerinin tespit edildiği bildirildi.

Ajan Skripal ve kızına saldırı

İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıktığında ülkesinde mahkum edilen ve daha sonra casus takasıyla İngiltere'ye gelen Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia Skripal, 4 Mart'ta Salisbury'de bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu.

Hastaneden taburcu edilen baba kızın tedavilerine evde devam edileceği duyurulmuştu.

İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinde, Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını duyurmuştu.

Bu maddenin Sovyetler Birliği tarafından 1970 ve 1980'lerde geliştirilen "Noviçok" adlı kimyasal grubunun üyesi olduğu belirtilmişti. (Euronews)

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler