Kolombiya'da FARC'ın eski 8 militanı kongrede yemin etti

FARC ile varılan barış anlaşması çerçevesinde ülkede sekiz eski militan Kongrede yemin ederek siyasi hayata adım attı.

Yayınlanma: 21.07.2018 - 21:48
Abone Ol google-news

Silahlı Güçleri (FARC) ile varılan barış anlaşması çerçevesinde ülkede sekiz eski militan Kongrede yemin ederek siyasi hayata adım attı. Seçimlerle koltuklardan birine gelen eski FARC komutanı Ivan Marquez ise yine örgütün eski üyelerinden kongreye seçilenlerden Jesus Santrich’in uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla gözaltına alınmasını protesto için koltuğuna oturmadı. 2016 yılında imzalanan barış anlaşmasının mimarlarından Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, vatandaşların eski gerillalara milletvekili sıfatıyla kucak açmakta tereddüt etmesini normal karşıladığını belirtirken bu kişileri siyasete dahil etmenin, demokrasinin güçlü bir göstergesi olduğunu vurguladı. Santos, “Yarım yüzyılı aşkın devlet ve kurumlarıyla silahlı çatışmaya girenlerin bugün anayasaya boyun eğdiğini görmek beni memnun ediyor” diye konuştu.

Santos’a Nobel Barış Ödülü, örgüt liderine siyaset yapma imkanı getiren barış süreci, 2012’de Kolombiya yönetimi ile FARC’ın kamuoyuna açıklanmayan birçok temasının ardından tarafların sürdürülebilir bir barış aradıklarına dair genel anlaşma imzalamalarıyla başlamıştı. Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono’nun 26 Eylül 2016’da tarihi Cartagena kentinde beyazlar giyerek tüm dünyanın önünde imzaladıkları barış anlaşmasını, 2 Ekim’de yapılan referandumda az bir farkla çıkan “Hayır” şoku izlemişti. Referandumla reddedilen anlaşmaya rağmen barış, Santos’a Nobel Ödülü’nü getirmişti. Yapılan değişikliklerin ardından tarafların Havana’da 12 Ekim 2016’da yeniden vardıkları barış anlaşması, 24 Kasım’da başkent Bogota’daki tarihi Colon Tiyatrosu’nda imzalanmıştı.

Soğuk karşılama

Kolombiya’da geçen mayıs ayında düzenlenen seçimlerde FARC ile barışa karşı olan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin sağ kanattaki Demokratik Merkez Partisi’nden Ivan Duque kazanmıştı. Uribe’nin çizgisini izleyen Duque FARC ile anlaşmayı gözden geçireceğini açıklamıştı. AFP’nin haberine göre, meclise girişte eski FARC üyeleri Demokratik Merkez Partisi sıralarından soğuk tavırlarla karşılandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler