ABD'ye heyet gitti: Krize çözüm aranıyor

Ekonomideki kötü gidişi uzun süredir izlemekle yetinen iktidar, ABD ile yaşanan gerilimi aşmak için ancak dün harekete geçebildi. Dışişleri Bakanlığı, dün Bakan Yardımcılığı’na atanan Sedat Önal başkanlığındaki 9 kişilik heyetin krizi konuşmak için ABD’ye gittiğini duyurdu. İlk toplantı bugün yapılacak.

Yayınlanma: 07.08.2018 - 21:28
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerginliğin giderilmesine dönük ön mutabakata varıldığı ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı, bu bilgiyi önce teyit etmedi, ancak bakanlık yetkilileri daha sonra Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetin ABD’ye yola çıktığını ve ilk görüşmesini bugün yapacağı haberini verdi. Heyette, Dışişleri’nin yanısıra İçişleri, Adalet , Enerji Bakanlığı ile Maliye ve Hazine’den 9 yetkilinin yer alacağı ifade edildi.

ABD’den sert yalanlama
Bu arada iki ülke arasında tırmanan kriz nedeniyle doların yükseldiği yorumları yapılırken, ABD Büyükelçiliği bazı medya kuruluşlarında yer alan ve “bir ABD’li yetkilinin doların 7 lira olacağı” tahmininde bulunduğu haberlerine, çok sert tepki gösterdi. Büyükelçiliğin resmi twitter hesabından yapılan açıklamada, “Mevcut gerginliklere rağmen ABD, Türkiye’nin sağlam bir dostu ve müttefiki olmayı sürdürmektedir. Ülkelerimiz, canlı bir ekonomik ilişkiye sahiptir. Bu nedenle, bir Amerikalı yetkilinin, Amerikan Doları’nın 7 TL olacağı tahmininde bulunduğu yönünde tamamen temelsiz ve sorumsuz haberlerin Türk medyasında yer alması çok talihsiz ve rahatsız edicidir. Bu, uydurulmuş ve temelsiz bir yalandır” denildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo telefonla görüştü. İki bakanın ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri ve sorunları ele aldığı belirtildi.

PORTRE/SEDAT ÖNAL

ABD ile varılan ön mutabakat çerçevesinde bu ülkeye gidecek heyetin başkanlığını çiçeği burnunda Dışişleri bakan yardımcısı, Sedat Önal üstlenecek. Dışişleri Ortadoğu dairesinde çalışırken, Suriye kriziyle uğraşan Önal, 2012’de Ürdün’e büyükelçi olarak atandı ve 4 yıl burada görev yaptı. Önal, 2016 yılında bakanlıkta Ortadoğu’dan sorumlu müsteşar yardımcısı oldu. Dün sabah Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte Dışişleri Bakan Yardımcılığına atanan Ünal’ın ‘ikili ilişkilerden sorumlu’ bakan yardımcısı olması bekleniyor.

Gerginlik nasıl tırmandı?

İzmir’deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin ABD’li Rahibi Andrew Craig Brunson, 2016’nın Ekim ayında ifadeye çağrılarak, eşiyle birlikte gözaltına alınmış, eşi 13 gün sonra serbest bırakılırken, kendisi tutuklanmıştı. FETÖ üyesi olduğu, casusluk, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklanan ve iddianamesi 1,5 yıl sonra ancak hazırlanan Brunson hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istendi.

Geçen hafta, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi “ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı” konulması koşuluyla rahibin tahliyesine karar verdi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Brunson’ın “hemen” serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye “ciddi yaptırım” uygulanacağını açıkladı. Bu gelişmeler yaşanırken ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan ‘Türkiye Uluslararası Finansal Kurumlar Yasası’nı kabul etti. ABD 1 Ağustos’ta Andrew Brunson’ın ‘durumuyla’ ilgili sorumlu rol üstlendiği belirtilen Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım uygulanacağını açıkladı. Türkiye kararı protesto etti ve tutuma aynen karşılık verileceği ifade edildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler