Yoksulluğa öfke seli: Halk sokakta

Romanya’da halk, başkent Bükreş başta olmak üzere birçok kentte yolsuzluğu, düşük ücretleri ve iktidarın (PSD) yargıya müdahalelerini protesto etmek için sokaklara çıktı. Genel olarak barışçıl bir havanın hâkim olduğu gösterilerde bazı noktalarda polisle eylemciler arasında çatışma çıktı. Olaylarda 450 kişi yaralandı, 30 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 11.08.2018 - 22:35
Abone Ol google-news

Romanya’da binlerce kişi başkent Bükreş başta olmak üzere birçok kentte önceki gece ve dün yolsuzluğu, düşük ücretleri ve iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) yargı erkini zayıflatma girişimlerini protesto etmek için meydanlara çıktı. Başkent Bükreş’te önceki gün ellerinde Romanya ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları taşıyan binlerce kişi “Hırsızlar partisi” sloganları eşliğinde PSD hükümetinin istifasını talep etti.

450 kişi yaralandı

Başkent dışında Kaloşvar, Sibin, Braşov ve Temeşvar kentleri de protestolara sahne oldu. Polis eylemcilere karşı tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulundu. Çıkan olaylarda 450 kişinin yaralandığı haberleri gündeme yansıdı. Polisin en az 30 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı kınadı

Ağırlıklı olarak yurtdışında yaşayan Rumenler tarafından organize edilen gösterilere müdahaleyi sert bulduğunu açıklayan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, “Çevik kuvvetin meydandaki insanların çoğuna karşı giriştiği kaba ve orantısız müdahaleyi sert bir şekilde kınıyorum” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı ayrıca İçişleri Bakanı’nın yaşanan olaylara ilişkin ifade vermesi gerektiğini söyledi. Sosyal medyada polisin ellerini kaldırmış, barışçıl göstericileri dövdüğünü gösteren görüntüler yayımlandı.

Hükümet karşıtı gösteriler, partinin iktidara geldiği geçen yıldan bu yana çeşitli aralıklarla düzenleniyor. PSD’nin geçen yıl yolsuzlukla ilgili bazı konuları suç kapsamından çıkarma girişimleri ülke çapında protestolara yol açmıştı.

İktidar partisinin bu yöndeki yasa değişikliği önerileri hem AB’nin, hem de ABD’nin tepkisini çekmişti. Değişiklik önerilerine ilişkin dava halen Anayasa Mahkemesi’nde görülüyor. AB üyesi Romanya, birlik içinde en fazla yolsuzluğun yaşandığı üyeler arasında üst sıralarda ve dolayısıyla yargı sistemi Brüksel’in yakın takibi altında.

Ülkede yolsuzlukla savaşın simge isimlerinden Yolsuzlukla Mücadele Direktörü Laura Kovesi’nin geçen ay PSD’nin talebiyle görevden alınması büyük tepki çekmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler