2.7 milyar doları iç etmiş

Rıza Sarraf'ın ortağı kağıt üzerinde kurduğu banka ile 2,7 milyar doları zimmetine geçirdi.

Yayınlanma: 13.08.2014 - 11:52
Abone Ol google-news

İstanbul’da 17 Aralık’ta başlatılan AKP’li 4 bakana uzanan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan işadamı Rıza Sarraf’ın İran’daki ortağı Babek Zencani’nin, Tacikistan’da kâğıt üzerinde kurduğu banka aracılığıyla 2.7 milyar dolardan fazla parayı zimmetine geçirdiği açıklandı. İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan işadamı Babek Zencani’nin tek başına hareket etmediğini söyledi.

İran Petrol Bakanı Zengene, “bir önceki hükümet döneminde birkaç bakan ve merkez bankası başkanının imzasıyla Zencani’nin Tacikistan’daki sahte bankasına yatırılan 2.7 milyar dolardan fazla paranın ortadan kaybolduğunu” belirtti.

İşadamının bu işi tek başına organize etmiş olamayacağına dikkati çeken Zengene, “Bu büyüklükte bir yolsuzluk, ne kadar zeki olursa olsun tek bir kişinin yapabileceği bir iş değil. Önceki hükümet döneminde Zencani gibi ülkenin petrol gelirlerini zimmetine geçiren başka kimseler de vardı. Zencani’nin tüm mal varlığı, devlete olan yaklaşık 3 milyar dolar borcundan çok daha az” dedi. Bakan Zengene, Zencani’nin devlete olan borcunun büyük kısmının yurtdışına sattığı ve devlete ödemediği ham petrol gelirlerinden kaynaklandığını belirtti. Zencani gibilerinin artık rantçılık yapma fırsatına sahip olmadığını kaydeden Zengene, “Çalıp çırpma dönemi sona erdi” diye konuştu.

İran Yargı SözcüsüGulam Hüseyin Muhsini Ejei, haziran ayında yolsuzlukla suçlanan İranlı işadamı Zencani’nin gözaltı süresinin uzatıldığını ve 500 milyon dolar değerindeki mal varlığına el konulduğunu açıklamıştı. Türkiye’de 17 Aralık’ta başlatılan ancak yargı ve polisteki atama ve yer değiştirmelerle tamamlanamadığı belirtilen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan ancak 28 Şubat 2014 tarihinde tahliye edilen Rıza Sarraf’ın Zencani’nin Türkiye’deki ortağı olduğu ileri sürülmüştü. Sarraf’la birlikte tutuklanan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ve diğer zanlılar da tahliye edilmişti.

Rıza Sarraf da oyunu kullandı bir de makara yaptı - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler