Merkel ve Putin bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel, başkent Berlin’de bir araya geldi.

Yayınlanma: 18.08.2018 - 20:01
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel, başkent Berlin’in kuzeyindeki Meseberg Sarayı’nda bir araya geldi.

İki lider görüşme öncesi basına kısa bir açıklamada bulundu. Merkel Putin’in ziyareti hakkında, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştireceğimiz görüşmede Suriye’deki iç savaş, İran meselesi, genel güncel insan hakları meselelerini ele alacağız. Yine enerji alanındaki işbirliğimizin devamı konularını ve Doğu Ukrayna problemlerini görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

Putin ise görüşmede Almanya ve Rusya arasındaki ilişkileri değerlendireceklerini belirterek, “Almanya’yla ticaretimiz yüzde 22 artarak 55 milyar dolara yükseldi. Rusya’da faaliyet gösteren 5 bin civarındaki Alman işletme 50 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. Almanya Rus enerjisinin önemli alıcılarından biri” şeklinde konuştu. İki ülke arasındaki ticaretin her geçen yıl artarak devam ettiğini belirten Putin, “Almanya’ya Rus gazı satışı her sene artarak devam ediyor. Rusya, genel olarak Avrupa’ya devamlı bir enerji satıcısı olma konumunu koruyor ki Nordstream 2 (Kuzey Akımı 2) önemli bir ticari yatırım. Suriye’nin istikrarı da bizim için çok önemli. Bütün bu konuları ikili görüşmelerde ele alacağız” dedi. 

İki lider son olarak geçen Mayıs'ta Soçi'de görüşmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın son dönemde özellikle Rusya'ya yönelik açıkladığı yaptırımlar ile ticaret, enerji ve NATO konusunda getirdiği eleştiriler Rusya'da da Almanya'da da endişe yarattı.

Alman Dış İlişkiler Konseyi'nden Rusya uzmanı Stefan Meister'e göre, bu nedenle iki lider Meseberg Şatosu'ndaki görüşmede, fikir ayrılıkları yaşadıkları konulardan çok "ortak çıkarlarının bulunduğu konulara" yönelecekler. Merkel ve Putin'in geçmişteki görüşmelerinde ana gündem maddesinin genellikle Rusya'nın Ukrayna ile yaşadığı sorun olduğunu hatırlatan Meister, iki liderin kısmen Trump'ın da etkisiyle odak noktalarını değiştirdiğini belirtti. Merkel, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından Moskova'ya yaptırım uygulanmasına destek veren liderlerin başında geliyordu.

Merkel ve Putin'in "Trump'ın kendilerini baskı altına almasına izin vermeyeceklerine" dair mesaj vermek isteyebileceklerini söyleyen Meister, Rus liderin ayrıca bu görüşmeyi "ABD'nin hâlâ Rusya ile iş yapan müttefikleri olduğunu Washington'a göstermek" için de kullanabileceğini savundu.

Kuzey Akım 2 projesi

Trump yönetiminin eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere'de zehirlendiği olaydan sorumlu tuttuğu Rusya'ya yönelik yaptırımlarının ilk ayağı 22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek. Bu yaptırımlar, Rusya'nın askeri amaçla kullanma ihtimali bulunan ürünleri ABD'den ithal etmesini yasaklıyor. Daha geniş yaptırımlar içeren ikinci paket ise Rusya'nın artık kimyasal silah kullanmadığı garantisini vermemesi ve Birleşmiş Milletler müfettişlerinin yerinde incelemelerine müsaade etmemesi hâlinde 90 gün içinde devreye girecek.

Putin'in Merkel ile yapacağı görüşmede, başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği'nin, özellikle de Kuzey Akım 2 projesine katılan şirketleri etkileyebilecek yeni yaptırımlara destek vermemesini sağlamaya çalışacağı tahmin ediliyor.

Daha fazla Rus gazının Ukrayna ve Polonya baypas edilerek Baltık Denizi'nin altından Avrupa'ya ulaştırılmasını amaçlayan Kuzey Akım 2 boru hattı projesi, ABD Başkanı Trump tarafından sert şekilde eleştiriliyor. Trump geçen ayki NATO zirvesinde, Almanya'nın bu proje nedeniyle enerji konusunda Moskova'ya bağımlı olduğunu ve "tamamen Rusya tarafından kontrol edildiğini” söylemişti. Moskova'nın "esiri" olarak tanımladığı Almanya'ya tepkisini, "Biz (Almanya'yı) Rusya'ya karşı korumakla yükümlüyüz ama onlar Rusya'ya milyarlarca dolar ödüyor" sözleriyle dile getirmişti. Trump'ın bu eleştirisi, Almanya'nın NATO içindeki harcamalarını arttırması için de yapılan bir baskı olarak yorumlanmıştı.

Trump'ın Kuzey Akım 2'ye yönelik tepkisine karşın hem Almanya hem de Rusya bu projeyi hayata geçirme konusunda kararlı.

Ancak Merkel'in, şu an Rus gazının Almanya'ya taşınmasında transit ülke olarak gelir sağlayan Ukrayna'nın Kuzey Akım 2 devreye girdikten sonra da tüm ekonomik kazancını kaybetmemesi için Moskova'ya baskı yapması bekleniyor. Merkel'in bu doğrultuda, belli oranda Rus gazının mevcut boru hatlarıyla Ukrayna üzerinden aktarılmasına devam edilmesi konusunda Putin'den söz almaya çalışacağı öngörülüyor.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler