Suriye’de operasyon sinyali

ABD Genelkurmay Başkanı, Suriye’deki IŞİD hedefleri vurulmadan bu örgüte karşı mücadelenin kazanılamayacağını söyledi. Bu açıklama, Washington’ın IŞİD’i bahane ederek Suriye’ye müdahale edebileceği yorumlarına yol açtı.

Yayınlanma: 22.08.2014 - 22:59
Abone Ol google-news

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABD’nin Irak’ta operasyon düzenlediği Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye’de bulunan üsleri imha edilmeden yenilemeyeceğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ’le birlikte dün ortak basın toplantısında konuşan Dempsey, IŞİD’in “kıyamet vizyonu”na sahip yenilmesi gereken bir örgüt olduğunu belirterek “IŞİD, Suriye’deki kısmı ele alınmadan yenilebilir mi? Yanıt hayır. Şu anda aslında olmayan sınırın her iki tarafında da sorun ele alınmalı” şeklinde konuştu. “Bunun için çeşitli vasıtalar” gerekli diyen Dempsey, Irak’taki hava saldırılarının bunun küçük bir parçası olduğunu kaydederek diplomatik, ekonomik ve askeri seçeneklerin tümünün kullanılması gerektiğini vurguladı. IŞİD’in yenilgiye uğratılmasının, bölgede bunu kendisine hedef edinmiş bir koalisyonun varlığı olduğu takdirde mümkün olacağını dile getiren Dempsey, “IŞİD sadece, Şam ile Bağdat arasında yaşayan, haklarından mahrum olmuş Sünnilerce reddedildiği takdirde gerçek anlamda mağlup edilebilir” diye konuştu. Dempsey iç savaşın başlangıcında Suriye’ye yapılacak bir hava saldırısının riskli olduğunu açıkça söylemesiyle dikkat çekmişti. Savunma Bakanı Chuck Hagel de IŞİD’in “bir terör örgütünden öte” olduğunu kaydederek “ideolojiyi, sofistike stratejik ve taktik askeri gücü birleştiriyorlar. Ayrıca çok büyük para kaynakları var. Bu daha önce gördüğümüz her şeyin ötesinde” dedi. Hagel, IŞİD için, “Irak’ta ya da başka herhangi bir yerde olsun, sahip olduğumuz bütün çıkarlara yakın bir tehdit” değerlendirmesinde bulundu. ABD’nin, düzenlediği hava saldırılarıyla IŞİD’in ilerleyişini durdurduğunu belirten Hagel, ancak teröristlerin yeniden organize olabileceğini belirterek Suriye’deki IŞİD üslerine saldırı konusunda da “tüm seçeneklerin değerlendirildiğini”
belirtti. Her iki yetkili de ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye yönelik bir hava operasyonuna onay verip vermediğine ilişkin bir açıklamada bulunmadılar.

Hagel ve Dempsey’nin açıklamaları, ABD’nin IŞİD’i bahane ederek Suriye’ye müdahaleye hazırlandığı, Esad rejimini IŞİD tehdidi gerekçesiyle sıkıştıracağı yolunda değerlendirmeleri beraberinde getirdi. Ancak Beşşar Esad rejimini karşısına alan ABD’nin, Suriye’deki IŞİD
hedeflerini vurması halinde, Şam yönetimine avantaj sağlayabileceğine de dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler