Trump gaf rekoru kırıyor

‘Öngörülemez’ çıkışlarıyla ABD Başkanı Trump bu kez de BM Genel Kurulu sahnesindeydi... ‘Önce Amerika’ derken hedefinde İran’dan Venezüella’ya, Çin’e, Kanada’ya kadar pek çok ülke vardı.

Yayınlanma: 27.09.2018 - 23:00
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler’in (BM) 73. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kendi yönetiminin propagandasını yapmasının yanı sıra pek çok ülkeye eleştirilerde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki günkü konuşmaları da tartışma neden oldu. İran’dan Kuzey Kore’ye, Çin’den Kanada’ya, Suriye’den İsrail-Filistin sorununa pek çok bölgeye ilişkin değerlendirmelerinde sert ifadeler kullanan Trump’ın, ABD Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği yargıç Brett Kavanaugh hakkındaki çelişkili sözleri de dikkat çekti.

‘Aydın biri ama...’

Dünya liderlerinin, kendi yönetimini övdüğü sözleri karşısında gülmesi nedeniyle çok konuşulan BM konuşmasından iki gün sonra yaptığı kapsamlı basın toplantısında Trump’a en fazla Kavanaugh hakkında soru yönetildi. Üç kadının cinsel saldırı iddiasında bulunduğu Kavanaugh için “aydın biri” ifadesini kullanan Trump, ısrarlı sorular karşısında adayı hakkındaki yargı sürecinin işleyişine göre yeni bir aday gösterebileceğini de ekledi. Övgü dolu sözler kullandığı Kavanaugh hakkında ortaya atılan iddiaları Demokratların “üçkağıtçılığı” olarak nitelendirdi.

‘Gülmediler, eğlendik’

Trump, 1 saat 20 dakika süren ve yazılı bir metne bağlı kalmadan yaptığı basın toplantısında BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında yaşanan gülüşmelerle ilgili medyayı suçladı ve “Bana gülmediler, benimle birlikte güldüler, eğlendik. Yalan haberciler ‘Güldüler’ diye verdi” şeklinde konuştu.

Trudeau’ya ret

Geçen hazirandaki G8 toplantısında ve sonrasında gümrük tarifleri konusunda tartışma yaşadığı Kanada yönetimiyle ilgili bir kez daha sert ifadeler kullanan Trump, bu ülkenin Başbakanı Justin Trudeau’yla BM Genel Kurul aralarında görüşmeyi reddettiğini söyledi. Kanada’yı Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) çerçevesinde ABD’ye kötü muamele etmekle suçlayan Trump “NAFTA’yı sevmiyorum” dedi. Trudeau, Trump’ın sözlerine “Kanadalılar sıkı müzakerecidir” sözleriyle yanıt verdi.

Selman oldu Süleyman

Öte yandan Trump, İsrail ve Filistin arasındaki gerginliklere ilişkin değerlendirme yaparken “Suudi Arabistan Kralı Süleyman harika adam” ifadelerini kullandı. Ancak Trump’ın aslında ifade etmek istediği kişi, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ya da kısaca ‘Kral Selman’dı. “Kral Süleyman” isminin ise İsrail’i yönetimi altında bulunduran üçüncü Yahudi lider için kullanıldığı biliniyor.

İdlib’i sonradan öğrenmiş

Çin’le yaşanan ticaret savaşını, haksız anlaşmalar nedeniyle ticarette milyarlarca dolar açık oluştuğunu söyleyerek gerekçelendiren ABD Başkanı, Pekin’e kasımdaki ara seçimlere müdahale ettiği suçlamasında bulundu. Çekildiği İran nükleer anlaşmasını da “aptalca” sözleriyle tanımladı.
İdlib’e ilişkin ise bu sorundan Suriyeli bir kadın vasıtasıyla haberdar olduğunu, sonrasında da “Sivillerin ölmesine izin vermeyelim” mesajını paylaştığını aktardı. Trump yaptığı açıklamada “Türkiye’ye de teşekkür etmem gerekiyor” dedi. “Türkiye çok iyiydi. Çok yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.

‘Bay Kürt’

Basın toplantısında IŞİD sonrası dönemde, ABD’nin Kürtlerle ilişkisi de gündeme geldi. “Kürtler iyi savaşçı. Harika insanlar. Bizimle öldüler, biz unutmayız” diyen Trump, IŞİD sonrası döneme ilişkinse net ifadeler kullanmaktan kaçındı. Trump, Kürt gazeteciye iki defa “Bay Kürt” şeklinde hitap etti.

‘Maduro devrilebilir’

Trump, geçen ay suikast girişimine uğrayan Venezüella Devlet Başkanı Maduro yönetiminin askeri müdahaleyle kolayca devrilebileceği iddiasında da bulundu. Trump, “Asker karar verirse, ordu tarafından çok hızlı şekilde devrilebilecek bir rejim” ifadelerini kullandı.,

‘İki devlet de olur tek de'

Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi nedeniyle Ortadoğu barışını baltalamakla eleştirilen Trump’ın “iki devletli çözüm” hakkındaki sözleri de büyük yankı buldu. Basın toplantısından önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldiğinde “iki devletli çözüme” açık olduğunu belirten Trump basın toplantısında ise “İki devletli çözüm bence olacak. Kararı onlar verecek. İki ya da tek bana uyar” dedi. Netanyahu, Filistin devletini ancak güvenliği İsrail tarafından alınması halinde onaylayabileceğini” söylemişti. Trump ve Netanyahu’nun sözlerine İsrail’de sağcı siyasilerden büyük tepki geldi. İsrail Savunma Bakanı Liberman, “Filistin devleti umurumda değil. Beni ilgilendiren şey Yahudi devletidir” ifadelerini kullanrken Eğitim Bakanı Benet, hükümette oldukları müddetçe Filistin devletinin kurulamayacağını savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler