Cumhuriyetçiler Obama'ya meydan okuyor

ABD'de Cumhuriyetçiler İran'a yönelik yeni yaptırım için teklif sunarak Obama'ya medydan okuyor. Cumhuriyetçiler yeni yaptırımların müzakerelerde kaldıraç görevi üstleneceğini ileri sürüyor.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 11:19
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın Cenevre'deki nükleer görüşmeleri raydan çıkaracak herhangi bir hareket yapılmaması için bizzat senatörle görüşmesinden birkaç saat sonra 6 Cumhuriyetçi senatör İran'a yönelik yeni ekonomik yaptırımları uygulamaya koymak için değişiklik önerisi sundu.

Cumhuriyetçiler yeni yaptırımların Tahran ile on yıldır çıkmazda olan nükleer programla ilgili kamsamlı anlaşmaya yaklaşan ABD'li müzakerecilerin elini kuvvetlendireceğini söylüyor.

İran ile P5+1 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler Daimi üyeleri ve Almanya'nın katıldığı görüşmeler bugün kaldığı yerden devam ediyor. Görüşmelerde ilk amaç İran'ın nükleer programını kısmen dondurmak ve yeni bir nihai anlaşma için altı ay zaman kazanmak.

Altı Cumhuriyetçi senatöre yakın bir kaynak yeni yaptırım değişikliğinin 28 Kasım'daki Şükran Günü tatiline kadar tartışılmasını beklemediklerini söyledi. Bu da Cenevre'de bu hafta yapılacak görüşmelerde ilk adım anlaşması sağlanması için zaman kazandıracak ama gelecek aylarda İran ile ABD'nin nihai anlaşma sağlaması için ciddi bir sorun yaratabilir.

Bu hafta başında bir İran meclis komitesi Tahran'a eğer Kongre ek yaptırımlar empoze ederse görüşmeleri "terk etmek" uyarısı yaptı.

Beyaz Saray'ın müzakere tavrına ödün verdiği gerekçesiyle şiddetli karşı çıkan Illinois senatörü Mark Kirk tarafından sunulan öneri, İran'ın kalan yabancı döviz rezervlerine engellenmesini öngörüyor.

Öneriye yakın bir kaynak yaptırımların İran'ın 70 milyar dolarlık yabancı döviz rezervlerine ulaşmasını kesmeyi amaçladığını söyledi.

ABD Başkanı Obama, İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmazlıkta çözüm arayışına daha fazla zaman tanınması amacıyla Amerikalı senatörlerden ilave ekonomik yaptırımlar için bastırmamalarını istedi. Beyaz Saray, Tahran'la bir anlaşmaya varılmazsa, İran'ın tesislerinde uranyum zenginleştirmeyi sürdüreceği uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Cavid Zarif ise, anlaşmazlığın çözülebileceğine inandığını söyledi.  Zarif ''Onurumuza saygı duyulmasını bekliyor ve talep ediyoruz. Biz İranlılar için nükleer enerji bir kulübe üye olmak ya da başkalarını tehdit etmek anlamına gelmiyor. Nükleer enerji bizim için kaderimizi başkalarının değil kendimizin belirlediği istikamatte bir atlayış, bir sıçrayış demek'' diye konuştu. (Gazeteport)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler