Koalisyon ‘göç’ kavgasına tutuştu

Belçika’da pamuk ipliğine bağlı yorumlarının merkezindeki federal koalisyon hükümetinde bu kez de Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Mülteci ve Göç Anlaşması krizi çıktı.

Yayınlanma: 06.12.2018 - 22:10
Abone Ol google-news

BM’nin 10-11 Aralık’ta Fas’ta düzenleyeceği zirvede son halinin ele alınması beklenen, düzenli göçün teşvik edildiği ve göçmenlere daha fazla hak tanınmasını da içeren anlaşma metni federal hükümeti karıştırdı. Belçika Başbakanı Charles Michel, anlaşmanın imzalanmasına karşı çıkan ve görüşmeler devam ederken sosyal medya üzerinden göçmen karşıtı, ırkçılık kokan kampanya başlatan koalisyonun en büyük partisi Flaman Milliyetçileri N-VA’ya rest çekti.

‘İnsan haklarına saldırı’

Frankofon Liberalleri MR’den Michel, N-VA’nın “Fas’a hükümet adına giderse koalisyonun sonu olur” tehdidinin üzerine konuyu meclise havale etti, zirveye katılma tutumunu da sürdürdü. Dört partili federal koalisyon hükümeti MR, Flaman Liberalleri Open VLD, Flaman Hıristiyan Demokratları CD&V ve N-VA’dan oluşuyor. Önceki gün meclis dışişleri komisyonunda ele alınan konu dün de federal mecliste görüşüldü ve muhalefetin desteği ile kabul edildi. Anlaşmaya sadece ırkçı parti Vlaams Belang ve N-VA karşı çıktı.

Anlaşmayı reddetmeyi “insan haklarına saldırı” olarak değerlendiren Frankofon Sosyalist Partisi’nden Paul Magnette, N-VA’ya da ırkçı Vlaams Belang’a uyguladıkları gibi “dışlama stratejisinin izlenmesini” istedi. Hükümette N-VA çatlağına dikkat çekerek “koalisyonun sonu gelmiştir” dedi.

İktidar ortağı N-VA’nın aşırı sağa kaybettiği oyları geri alabilmek için kriz yaratması gelecek yılki federal, bölge ve AP seçimlerine yatırım olarak görülüyor. Bulgaristan, Polonya, Macaristan, Çekya ve Slovakya’nın anlaşmayı imzalamayacakları daha önce gündeme yansımıştı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler