ANALİZ Münbiç gerilimi demeçle başladı

ABD’nin Fırat’ın doğusundan askerlerini çekeceğini açıklamasının ardından bu coğrafyadaki hesaplar yeniden yapılmaya başlandı. Türkiye, Suriye’de hem ABD hem de Rusya ile yakın diplomatik temas içinde.

Yayınlanma: 28.12.2018 - 22:20
Abone Ol google-news

 


Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekâtları ve İdlib’deki konumu ile denklemde elini güçlendiren Türkiye, ABD ile Fırat’ın doğusunda uzun süre müzakereler yürüttü. Ancak iki büyük güçle aynı anda bir konu üzerinde orta yolu bulmak o kadar da kolay değil. ABD ile Türkiye’nin Suriye temasları Rusya’da tedirginliğe neden oluyor. Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda etkin olma arayışını Rusya’dan bağımsız gerçekleştirmesi zor.

 

<haber-dikey:1184716,1184616,1184400, 1184145>

 

Kırmızı çizgi Münbiç

Münbiç, nüfusunun tamamına yakını Sünni Arap olan Halep’e bağlı bir ilçe. YPG’nin “IŞİD’ten kurtarma” gerekçesiyle Fırat’ın batısına yöneldiği dönemde Ankara’da Münbiç’e özel önem verilmeye başlanmış, hatta “kırmızı çizgi” olarak düşünülmüştü. Türkiye bu tutumunu hiç bozmadı. ABD ile uzun süre müzakere etti, en sonunda da “Biz gelmeden siz çıkmayın” mesajıyla hazırlık yapıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de gelinen son durumu Rus lider Putin ile müzakere etmek istiyor. Moskova bugün, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ı ağırlayacak. Liderlerin birebir müzakeresi bu aşamadan sonra gündeme gelecek.

Ancak bir gün öncesinde Münbiç’e Esad güçlerinin girdiği ve bayrak çektiği yönünde haberler gelmeye başladı. Önce Kremlin, sonra Dışişleri Bakanı Lavrov açıklama yaptı. İlk açıklama Şam’a destek, ikinci açıklama ise müzakere yolunu açıyordu. Daha önce Münbiç’in batısındaki Arima kasabasında koordinasyon merkezi kuran Moskova’dan Ankara’ya “sahadan” bir mesaj verildi: Beni unutma.

Trump’ın açıklamasından sonra Türkiye için Rusya’yı ikna etme süreci başlamış durumda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler