Wall Street Journal'dan sert çıkış: 'Ankara'daki olmayan müttefikmiz'

Batı dünyasının nabzını tutan ünlü gazete dün kaleme aldığı yorumda, "Ankara IŞİD karşıtı koalisyondan çıkıyor. O zaman niye Kürdistan'da üslenmeyelim" diyerek İncirlik'i değiştirme önerisi getirdi.

Yayınlanma: 13.09.2014 - 16:31
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Amerikan yönetiminin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı oluşturduğu küresel koalisyonun kilit ülkelerinden birisi olarak "reddiyeci tutumu" Batı'da rüzgarların tersten esmesine yol açıyor. ABD savunma ve dışişleri bakanlarının küresel koalisyon inşası için Türkiye'yi ziyaretinin ardından dün Batı dünyanın nabzını tutan önde gelen gazetelerden birisi olan Wall Street Journal'da dikkat çekici bir yorum yayınlandı. "Ankara'da Olmayan Müttefikimiz" başlıklı yorumda, Türkiye'nin ABD'nin Suriye sınırına 160 km mesafede bulunan İncirlik Üssü'nden teröristlere hava saldırısı düzenlenmesine izin vermeyeceği belirtilerek, "Bu durum özellikle yıllar sürmesi beklenen bir operasyon öncesinde Pentagon'un önünde lojistik ve keşifle ilgili engeller yaratacak" değerlendirmesi yapıldı.

ABD Savunma Bakanı Chuch Hagel'in açıkladığı 10 ülke içinde Almanya'nın da askeri operasyona katılmayacağını ilan ettiğini belirten, ancak Türkiye'nin durumunun farklı olduğunu belirten Wall Street Journal, "Tıpkı Türkiye 2003'te ABD'nin Saddam Hüseyin'i devirmek için Irak'a kendi toprakları üzerinden hava saldırıları düzenlenmesini reddettiğinde başka çözümler bulunduğu gibi, ABD ordusu hava saldırılarını düzenlemek için başka yollar bulacaktır. Türkiye'nin Irak ve Suriye ile olan kara sınırının yaklaşık 1200 kilometre. Bu da Türkiye'nin IŞİD'e karşı verilecek olan mücadeleye sadece sembolik bir destekten daha fazlasını verebileceği anlamına geliyor. Ancak sonuç tam bir hayal kırıklığı" değerlendirmesini yaptı. Gazetenin editoryalinde, şu ifadeler kullanıldı: "Anlaması en güç durum ise Türk hükümetinin bir NATO üyesi olmasına rağmen ABD müttefiki ya da Batı'nın dostu olarak davranmayı uzun bir süre önce bırakmış olması. ABD'nin Türkiye eski büyükelçisi Francis Ricciardone bu hafta Türk hükümetinin açıkça Suriye'deki el Kaide uzantılı el Nusra Cephesi Örgütü ve diğer terörist örgütlerle görüştüğünü duyurdu. Ayrıca yabancı cihatçılar Suriye ve Irak'a gitmek için Türkiye'yi geçiş noktası olarak kullanırken Türk hükümeti buna göz yumdu. Ricciardone geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından az daha istenmeyen kişi ilan ediliyordu."

'Yükümlülüklerini yerine getirmediler'

Wall Street Journal, Erdoğan hükümetinin Gazze'de Hamas'a, Mısır'da ise Müslüman Kardeşler'e uzun süredir verdiği destekle "yükümlülüklerini yerine getirmediğini" anımsattığı editoryalinde, şu hatırlatmada da bulunuldu: "IŞİD Türk diplomatları ve ailelerini Musul'da esir tutuyor olabilir ancak vatandaşları esir düşen tek ülke Türkiye değil. Ankara aynı zamanda IŞİD karşıtlarına gönderilecek silahların Kürt terörist örgütü PKK'nın eline geçmesinden korkuyor. Ancak bu İncirlik Üssü'nün ABD harekatlarına kapatılması için bir sebep olamaz."

'İncirlik'i değiştirme vakti'

Gazete, Türkiye ile ilişkilerin geldiği noktada "kaçınılmaz sonuç" diyerek başka "müttefik arayışı alternatiflerine" işaret etti: "Kaçınılmaz sonuç ABD'nin IŞİD'e karşı vereceği savaşta daha iyi bir bölgesel müttefik bulmasıdır. Beklendiği gibi Suudi Arabistan gibi Arap devletler en azından kamuoyuna isteksiz müttefikler olduklarını belli ettiler ve Bağdat'taki yeni hükümetin ordusunu yeniden toplayana kadar ne kadar yardımcı olabileceği bilinmiyor. Burada en iyi seçenek, desteklerini sunan ve diğer müttefiklerin aksine asker göndermeye hazır olan Kürtler olarak öne çıkıyor. İncirlik yaklaşık 60 senedir ABD güçlerine ev sahipliği yaptı ancak belki de İncirlik'i Kuzey Irak'taki Kürt topraklarında bulunan bir hava üssüyle değiştirmenin zamanı geldi. Amerika'nın artık Ankara'da arkadaşları olmayabilir ancak bu Orta Doğu'da başka bir seçeneğimiz kalmadı anlamına gelmiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler