Putin ve Pompeo'dan art arda Venezuela açıklaması

Rusya lideri Vladimir Putin, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesinde ülkenin meşru iktidarına destek verdiğini ifade etti. Rusya'nın yanı sıra Çin, İran, Meksika, Uruguay, Nikaragua, Küba, Bolivya'dan da Maduro’ya destek mesajları geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Venezuela'da yaşanan son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, ''Venezuela hakkındaki tartışma bitmiştir. Maduro hükümeti gayri meşru, 'sefil' ve 'köküne kadar antidemokratik'.'' ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 24.01.2019 - 18:06
Abone Ol google-news

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan yeni bir açıklama geldi.

Pompeo, ''Venezuela hakkındaki tartışma bitmiştir. Maduro hükümeti gayri meşru, 'sefil' ve 'köküne kadar antidemokratik'.'' iafdelerini kullandı.

<haber-dikey:1215966>

İNSANİ YARDIM TEKLİFİ

ABD'nin Maduro hakkındaki nihai kararını bir gecede vermediğini söyleyen Pompeo, ABD'nin Venezuela'ya 20 milyon dolardan fazla insani yardımda bulunmak için hazır bulunduğunu belirtti.

Pompeo ayrıca, Latin Amerika ülkelerine Guaido'yu Geçici Devlet Başkanı olarak tanıma çağrısı yaptı.

RUSYA'DAN MADURO'YA DESTEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezüellalı mevkidaşı Nicolas Maduro ile telefonda görüştü. Putin görüşmede, ülkenin meşru iktidarına destek verdiğini ifade etti.

Sputnik'in aktardığı habere göre Kremlin basın dairesinin yayınladığı açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı, dışarıdan alevlendirilerek şiddetlenen iç siyasi kriz ortamında ülkenin meşru iktidarına desteklerini ifade etti, yıkıcı dış müdahalenin uluslararası hukukun temellerindeki normlarını ağır bir şekilde ihlal ettiğini vurguladı. Açıklamada Putin, anayasa alanı çerçevesinde çözüm bulunmasından ve Venezüella toplumundaki ihtilafların barışçıl diyalog yoluyla üstesinden gelinmesinden yana olduğunu belirtti" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca Venezüella Devlet Başkanı Maduro'nun ülkesinde son günlerde yaşanan tehlikeli gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu ve Rusya'nın bu konudaki ilkesel duruşundan dolayı teşekkürlerini ilettiği kaydedildi.

MADURO'YA DESTEK MESAJLARI

<haber-dikey:1216002>

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün yaptığı açıklamada, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin, ''Rusya dönüşü Maduro'yu aradım ve dik dur dedim. Eğer demokratsak bizim de demokratların yanında yerimizi almamız gerekir. Ben Maduro'nun kendisine inanalarla beraber bu sıkıntılı anı da aşacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra Çin, İran, Meksika, Uruguay, Nikaragua, Küba, Bolivya'dan da Maduro’ya destek mesajları geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying ise, "Çin, diğer ülkelerin iç siyasi işlerine parazit olmama ilkesini koruyor. Venezuela da dış güçlerin parazitlerine karşı çıkıyor” ifadelerini kullanırken, İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, “ABD, Venezuela'nın iç işlerine gayri meşru şekilde müdahale ediyor" denildi.

Meksika hükümeti sözcüsü Jess Ramrez ise, “Maduro’nun meşru olarak seçilen devlet başkanı olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Uruguay’dan ise yaşananların çözümü için hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına tam saygı göstererek yeni ve güvenilir bir müzakere süreci önerisi geldi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de Twitter’dan, "Venezuela halkı ve kardeşimiz Nicols Maduro ile dayanışmaya devam edeceğiz. Emperyalizmin pençelerinin tekrar demokrasiyi geçirmesine izin vermeyeceğiz. Güney Amerika halklarının kendi kaderini tayinin etmesinin devamına yardım edeceğiz. Artık ABD'nin arka bahçesinde olmayacağız” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun Nicolas Maduro'yu tanımayarak kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından destekçilerine seslenen Maduro, Guiado'ya destek veren ABD'ye rest çekmişti. Maduro, Venezuela'daki ABD'li diplomatların ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanımış, ülkesinin ABD ile diplomatik ilişkilerini sonlandırdığını duyurmuştu.

Maduro'nun açıklamalarının ardından ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Guaido'yu desteklemeye hazırız. Guaido, ABD ve diğer ülkelerdeki diplomatik temsilcilerin statüsünü belirleme de dahil olmak üzere geçici başkan olarak anayasal görevlerini yerine getiriyor. Guaido'nun Venezuela'daki tüm ülkelerle diplomatik ilişkileri sürdürmeyi amaçlayan direktifini memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri yer almıştı.

<haber-yatay:1215720,1215497,1214622,1214466,1215025,1214442,1214311,1215833>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon