Rusya'dan Trump'a: 'Tweetleriniz dışında bir delil sunabilir misiniz?'

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'ndan çekilmesini, "Rusya'nın uzun zamandır süren ihlallerine" bağlayarak Moskova'yı suçladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, ABD’nin Rusya’nın ihlalleri gerekçesi ile ABD’nin INF'den çıkması hakkında, “Tweetleriniz dışında herhangi bir delil sunabilir misiniz?”dedi.

Yayınlanma: 01.02.2019 - 21:12
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı yazılı açıklama ile ABD'nin, INF Anlaşması'ndan çekilmesine açıklık getirdi.

<haber-dikey:1226969>

Donald Trump, açıklamasında, "Müttefiklerimize ve dışarıdaki birliklerimize doğrudan tehdit teşkil eden füze sistemlerini gizlice geliştiren Rusya, çok uzun zamandır Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal ediyor ve bu durum cezasız kalıyordu." değerlendirmesinde bulundu.

ABD 6 AY SONUNDA TAMAMEN AYRILMIŞ OLACAK

ABD'nin, 2 Şubat'tan itibaren INF Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini artık yerine getirmeyeceğini vurgulayan Trump, Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 6 aylık sürecin sonunda anlaşmadan tamamen ayrılmış olacaklarını belirtti.

"Tüm NATO müttefiklerimiz bu konuda bizi desteklemektedir. Çünkü onlar, Rusya'nın ihlallerinin meydana getirdiği tehdidi anlıyorlar." ifadesini kullanan Trump, ABD'nin 30 yılı aşkın süredir anlaşmaya uyduğunu, fakat artık Rusya'nın sorumluluğunu yerine getirmemesine katlanmayacaklarını söyedi.

'KENDİ ASKERİ SEÇENEKLERİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ'

Trump, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"Bu anlaşmayla ya da diğer anlaşmalarla bağlı dünyadaki tek ülke olamayız. Kendi askeri seçeneklerimizi geliştirmek üzere ilerleyeceğiz ve Rusya'nın, kanunsuz uygulamalarından herhangi bir askeri avantaj sağlamasına karşı çıkmak için NATO'daki ve diğer müttefiklerimizle birlikte çalışacağız."

'ABD VE RUSYA İÇİN FANTASTİK BİR ŞEY OLURDU'

Nükleer silahların etkili şekilde kontrolü konusunda ilgili tüm ülkelerin üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiğini belirten Trump, "Bu kriterleri yerine getiren silah kontrol müzakerelerini yapmak üzere Rusya ile temas kurmaya hazırız. Daha da önemlisi bu gerçekleşirse belki de tarihte ilk kez (Rusya ile) ekonomik, ticari, siyasi ve askeri düzeyde olumlu ilişkiler geliştirebiliriz. Bu, hem Rusya ve ABD için fantastik, hem de dünyanın kalanı için harika bir şey olurdu." görüşünü dile getirdi.

RUSYA'DAN ABD'YE TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, ABD’nin INF’den çekilme kararı hakkında açıklama yaptı. Rusya Devlet Kanalı Russia 1 kanalına konuşan Zaharova, ABD’nin Rusya’nın ihlalleri gerekçesi ile anlaşmadan çıktığını duyurmasına tepki gösterdi. Bahsi geçen ihlaller hakkında hiçbir kanıtın olmadığını söyleyen Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik, “Bunun nasıl yapıldığı, ihlalin nasıl gerçekleştiği konusunda tweetleriniz dışında herhangi bir delil sunabilir misiniz?” dedi.

Zaharova Rusya’nın anlaşmayı ihlal etmediğini vurgulayarak, “Tek bir delil, tek bir uydu görüntüsü, tek bir sızıntı, tek bir tanıklık yok" dedi.

Açıklamalarının devamında ABD ile diyaloğa devam etmek istediklerini de belirten Zaharova, “ABD’nin Rusya’yı INF konusunda yalancılıkla suçlamasına şaşırıyoruz. Bu durumda, ‘bize sormak istediğiniz bir şey var mı?' diyoruz. Yanıtları, ‘Soru yok, her şeyi imha edin' şeklinde” ifadelerini kullandı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler