‘Türkiye tehdit altında’

IŞİD saldırıları nedeniyle Suruç’a gelen sığınmacılara yardım götüren ve daha sonra da saldırıların hedefi olan Kobani’de incelemelerde bulunan CHP heyeti, bölge için “acil eylem planı” oluşturulmasını önerdi.

Yayınlanma: 29.09.2014 - 19:20
Abone Ol google-news

CHP heyetinin Kobani’de görüştüğü PYD yetkilileri ve kanton yöneticileri IŞİD’in bu noktaya gelmesinden AKP hükümetini sorumlu tutarken, Türkiye’deki bazı yöneticilerin IŞİD’i desteklediği eleştirisinde bulundular.IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye geçen sığınmacılara geçen hafta yardım götüren CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Mehmet Bekaroğlu başkanlığındaki heyet, Suruç ve daha sonra geçtikleri Kobani’de yaptıkları görüşmeler ve incelemeleri rapor haline getirdiler. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulan raporda,Türkiye’nin iç ve dış kamuoyundan gelen baskılar nedeniyle sınır kapısını açmak zorunda kaldığına işaret edildi. Kamuoyuna 150 binin üzerinde kişinin sınırı geçtiği bilgisi yansımasına karşın CHP heyeti, hem kendi gözlemleri, hem de Suruç’ta yetkililerden aldıkları bilgilere göre rakamların daha düşük olduğunu vurguladı. CHP raporunda, “Gelen kişi sayısı ile ilgili belirtilen rakamların tutarlı olmadığına” dikkat çekildi.

AKP desteğiyle güç kazandı Raporda, CHP heyetinin Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim ve PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah’la yaptığı görüşmelerden edinilen izlenimler de yer aldı. Türkiye’den bazı yöneticilerin IŞİD’e destek verdiğini ve hastanelerde IŞİD militanlarının tedavi edildiğine işaret eden Müslim, IŞİD’in AKP desteğiyle güç kazandığına işaret ederek, “AKP IŞİD’e destek veriyor, Türkiye IŞİD’e destek vermeseydi işler bu noktaya gelmezdi” siteminde bulundu. CHP heyetinin görüştüğü PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ise IŞİD’in sadece Irak ve Suriye’yi değil, artık Türkiye’yi de tehdit ettiğine işaret ederek bir an önce harekete geçilmesini istedi.CHP heyetinin raporunda, sığınmacıların çok zor ve sağlıksız koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarına işaret edilerek, “Çocuklar günlerdir banyo yapmamış durumda. Şanlıurfa halkı destek için adeta gönüllü olmuş. Ancak yine de bölgede yiyecek, içecek ihtiyacı had safhada. Bölge için acil derhal eylem planı oluşturulmalı” görüşüne yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler