Venezüella’da gerilim! Sınırda tansiyon yükseldi

ABD destekli yardımların girişine “provokasyon, istila” gerekçesiyle izin vermeyen Maduro yönetimi Kolombiya ve Brezilya sınırlarını kısmen kapattı.

Yayınlanma: 23.02.2019 - 23:13
Abone Ol google-news

Ağır ekonomik ve siyasi krizle boğuşan, Washington yönetiminin hedefe oturttuğu Venezüella’da gerilim her geçen gün artıyor. Güvenlik gerekçesiyle Caracas yönetiminin kısmi geçişe kapattığı Brezilya sınırından önceki gün karşıya geçmek isteyenlere güvenlik güçlerinin ateşinde iki kişinin öldüğü haberinin ardından dün de Maduro karşıtlarının bir araya geldiği Kolombiya sınırında tansiyon yükseldi.

Guaido sınırı geçti

ABD başta olmak üzere bir dizi bölge ve Batılı ülkenin desteğini alan, kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden muhalif lider Juan Guaido’nun Kolombiya’nın Venezüella sınırındaki Cucuta kentinde düzenlenen yardım konserine katılmasının ardından, bölgedeki sınır kapısı Maduro yönetimi tarafından kapatıldı. Guaido, Kolombiya’ya geçmesi önündeki engelleri Venezüella ordusundan gördüğü destek sayesinde aşabildiğini öne sürdü.

Konser etkinliğine katılanlar arasında Kolombiya Devlet Başkanı İvan Duque, Şili ve Paraguaylı mevkidaşları Sebastian Pinera ve Mario Abdo de vardı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun “provokasyon” olarak değerlendirerek ülkeye girişine izin vermediği ABD liderliğinde gerçekleşen, İngiliz milyarder Richard Branson’un organize ettiği yardım kampanyasına karşılık Venezüella tarafında ise Kolombiya’daki konser alanına 300 metre mesafede, “Venezüella’dan elinizi çekin!” başlığı altında alternatif konser gerçekleşti.

Köprüler kapatıldı

Venezüella-Kolombiya sınırındaki üç köprü Maduro yönetimi tarafından, ülkenin insani yardım bahanesiyle ABD askeri işgaline maruz kalacağı gerekçesiyle kapatılırken Reuters’ın haberine göre, askerler iş bulmak için sınırı geçerek Kolombiya’ya gitmek isteyen kişilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etti.

‘Asker konuşlanıyor’

Kolombiya göçmenlik dairesi ise Venezüella ordusuna mensup dört askerin Kolombiya’ya sığındığını duyurdu. Venezüella Silahlı Güçleri’nden yapılan açıklamada ise “Başkomutan Maduro’nun talimatları doğrultusunda kumandanımız Remigio Ceballos, halkın huzur ve güvenliğinin korunması için silahlı güçlere Kolombiya sınırına asker konuşlandırılması emrini verdi” denildi. Guaido’nun başını çektiği muhalifler ise yardımların Venezüella’ya ulaştırılmasında ısrarcı. Kimi kaynak bazı yardım yüklü kamyonların Brezilya sınırından Venezüella’ya girdiğini duyurdu.
Caracas hükümetinin güvenlik gerekçesiyle kapatma kararı aldığı Brezilya sınırını geçmek isteyenlere güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu en az iki kişinin yaşamını yitirdiği gündeme yansımıştı. BM verilerine göre, 2015 yılından bu yana yaklaşık 2 milyon 700 bin kişi Venezüella’yı terk etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler