Kobani'de sokak çatışmaları başladı

21 gündür sert çatışmaların sürdüğü Kobani'de şehir çatışmalarının başladığı bildirildi. Kentte bulunan binlerce sivil katliam tehdidi altında. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, sivil bölgelerin IŞİD denetimine girdiğini, bölgede hâlâ binlerce sivilin olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 06.10.2014 - 22:51
Abone Ol google-news

Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre, Irak ve Suriye'den getirdiği ağır silahlarla saldıran IŞİD çeteleri ile kentin doğu cephesindeki çatışmalar şiddetlendi. Çatışmalar Türkiye sınırındaki Büyükkendirci (Edmenek) mahallesinin hemen karşısında yoğunlaştı. Sınıra yakın mesafeden sık sık silah sesleri geliyor. Kent çatışmaları başlarken binlerce sivil tehlike altında.

Al Jazeera Türk ise kent merkezine doğru ilerleyişini sürdüren IŞİD üyeleri ile Kobani'yi savunan YPG'liler sanayi bölgesi olarak bilinen 48. Cadde'de çatıştığını bildirdi. İki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralı var.

SİVİL BÖLGELER IŞİD'İN DENETİMİNDE

Sterk TV'ye konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, sivil bölgelerin IŞİD denetimine girdiğini, bölgede hâlâ binlerce sivilin olduğunu söyledi.

IŞİD'in intihar saldırıları düzenlediğini de belirten Abdullah, "Katliam korkusu var. Dünya kamuoyu uyandırılmalı, büyük eylemler yapılmalı." dedi.

"Koalisyondan istediğimiz şey aldıkları karara sahip çıkmaları" diyen Asya Abdullah, "Şimdiye kadar tavırları oldu ama çok sınırlı müdahale oldu. çok dar kapsamda kaldı. 20 gündür bu kantonda savaş var, onlara yardım geliyor her tarafları açık. Şimdiye kadar koalisyon kararını yerine getirmedi. Bu saldırıları durdurmadı." ifadelerini kullandı.

"IŞİD 2 BİN MİLİTANLA GİRDİ" İDDİASI

Yerel kaynaklar, IŞİD'in, ilçenin doğu kesiminde denetimi büyük oranda sağladığını belirtti. IŞİD'in sokak savaşının devam ettiği Kobani'ye 2 bin kişi ile girdiği kaydedildi.

KOBANİ'DEN AÇIKLAMA

"Kobani Hükümeti Başkanlığı" adıyla yapılan açıklamada uluslararası topluma destek çağrısı yapılarak, "Uluslar arası toplum yaşanacak olası bir katliamın önüne geçmek için ve Kobani merkezinde bulunan sivilleri ölümden kurtarmak için müdahalede bulunmalıdır. Burada yaşanacak bir katliamdan uluslar arası toplumun sorumluluğu olacaktır" denildi.

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarına ve kentte yaşanan son gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada IŞİD çetelerinin olası katliamının önüne geçmek için uluslar arası topluma yardım çağrısının yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Kobani merkezi IŞİD çetelerinin vahşi saldırılarıyla karşı karşıyadır. Dünyanın bir çok bölgesinden gelen binlerce IŞİD çetesi ağır silahlarla kent merkezine saldırıyor. 22 gündür Halk Savunma Birimleri'nin bu çetelere karşı tarihi direnişi sürüyor. Tarihinde eşine ender rastlanır bir direniş sergilenmektedir. Kobani direnişi göstermiştir ki, Kobani halkı ve savaşçıları kenti terk etmeyecektir. Hükümetimiz tüm dünya kamu oyuna ve uluslar arası güçlere yardım çağrısı yapmasına rağmen şuana kadar hiç bir güç bu çağrımıza cevap vermemiştir. Kobani'ye yönelik saldırıların yarattığı katliam riski nedeniyle tüm uluslar arası güçlere, Kürdistani güçler ve Kürdistan halkına sesleniyor; bu çelere müdahale edilmeli ve binlerce sivil halk katliamdan kurtarılmalıdır. Olası bir katliamda uluslar arası güçler ve toplumun da sorumluluğu olacaktır."

SURUÇLULAR SINIRA YÜRÜYOR

Öte yandan Urfa'nın Suruç ilçesi merkezinden de sınır kapısına doğru yürüyüş yapıyor.

IŞİD'E YENİ HAVA SALDIRILARI

Bu arada ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin, Suriye ve Irak’ta, terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik 6 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini bildirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) açıklamasına göre; ABD ordusu ve koalisyon güçleri, IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine, savaş uçağı ve insansız hava araçlarıyla 3 hava saldırısı gerçekleştirirken, ABD ordusu insansız hava araçları ve döner kanatlı uçaklarla örgütün Irak’taki hedeflerine 3 hava saldırısı düzenledi.

Suriye’de, Rakka’nın batısında Tabka askeri havalimanının yakınlarındaki saldırıda IŞİD’e ait 1 tank, Kobani (Ayn el Arap) kentinin güneyindeki saldırıda da örgütün 2 muharebe mevzisi yok edildi. Deyru’z Zor’un güneydoğusundaki saldırıda ise 1 IŞİD tankı kullanılmaz hale getirildi.

Irak’ta, Felluce’nin kuzeydoğusunda düzenlenen 2 saldırıda IŞİD’in 2 küçük ünitesinin hedef alındığı ve örgütün 2 havan topunun ve 1 sığınağının yok edildiği belirtilirken, Ramadi’nin batısındaki saldırıda örgütün kontrolünde olan binaya hasar verildiği kaydedildi.

Irak’taki hava saldırılarına Belçika ve Birleşik Krallık’ın destek verdiği ifade edilen açıklamada, uçakların operasyonların ardından bölgelerden güvenli biçimde ayrıldığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler