Yeni Zelanda ve Avustralya ile kriz çıktı: İzahat istiyorlar

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan cami katliamı hakkındaki sözlerine açıklık getirmesini isteyeceklerini söyledi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde "Düzenleme yapmıyorsan ben bunu Yeni Zelanda hükümetiyle tartışırım. Bu iş bu kadar ucuz değil" dediği Yeni Zelanda hükümeti hakkında bugün Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede "Tüm Batılı liderlerin Yeni Zelanda Başbakanı Sayın Jacinda Ardern’in cesareti, liderliği ve samimiyetinden ders alarak kendi ülkelerinde yaşayan Müslümanları kucaklaması gerekir" dedi.

Yayınlanma: 20.03.2019 - 12:53
Abone Ol google-news


Cami katliamlarının yaşandığı Christchurch kentinde gazetecilere konuşan Ardern, “Başbakan yardımcımız Türkiye’de bu yorumlara karşı çıkacak. Gerçekleri yüz yüze anlatacak” ifadelerini kullandı.

‘GELİBOLU’YA SAVAŞSIZ BİR DÜNYA İÇİN GİDİYORUZ’

Gazete Duvar'ın haberine göre Ardern, “Savaşsız, nefretsiz ve şiddetsiz bir dünya istediğimizi ortaya koymak için on yıllardır Gelibolu’ya gidiyoruz. Birçok Yeni Zelandalının bu yolculuğu yapmasının sebebi bu” dedi.

AVUSTRALYA DA TEPKİLİ

Erdoğan’ın, önceki gün Çanakkale’de yaptığı konuşma, cami saldırganı Brenton Tarrant’ın vatandaşı olduğu Avustralya’nın da tepkisini çekmişti. Avustralya Başbakanı Scott Morrison Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç’u çağırmş ve “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin Avustralyalılar için çok rencide edici olduğunu ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesinin pervasızlık olduğunu düşünüyorum. Bu sözlere açıklık getirilmesini ve geri alınmasını bekliyorum ve bunu talep ettim” demişti. Morrison, ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda “tüm seçenekleri” değerlendireceğini de ifade etmişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, önceki gün Çanakkale’de yaptığı konuşmada, “Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki, mesajınızı aldık. Hislerinizi de niyetinizi de anladık. Kininizin, nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkarak 50 Müslümanı öldürmesinin ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüzü anladık. Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. 1000 yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” şeklinde konuşmuştu. 

"YENİ ZELANDA SORMAZSA BİZ SORMASINI BİLİRİZ"

Erdoğan, Zonguldak'ta yaptığı konuşmada ise Yeni Zelanda'daki katliama değinerek "Bunun hesabını Yeni Zelanda sormazsa biz sormasını biliriz" ifadelerinde bulunarak " İnsan canı ne kadar ucuz. Yasalarında düzenleme yap. Düzenleme yapmıyorsan ben bunu Yeni Zelanda hükümetiyle tartışırım. Bu iş bu kadar ucuz değil." demişti.

ERDOĞAN'IN WASHİNGTON POST YAZISI: DÜNYAYA FARKLI MESAJ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede "Tüm Batılı liderlerin Yeni Zelanda Başbakanı Sayın Jacinda Ardern’in cesareti, liderliği ve samimiyetinden ders alarak kendi ülkelerinde yaşayan Müslümanları kucaklaması gerekir" demişti.

<haber-yatay:1303485,1302567,1302293,1304148,1303077>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler