F-35 açığı nasıl kapatılacak?

İnsansız hava araçlarıyla açık kapatılması ve F-4’lerin modernizasyonu gündemde.

Yayınlanma: 18.07.2019 - 22:12
Abone Ol google-news

ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye’yi F-35 yeni nesil savaş uçağı projesinden resmen çıkardığını açıklamasının ardından Türk Hava Kuvvetleri’nin uzun vadeli planlarını üzerine kurduğu F-35 uçaklarının açığının nasıl kapatılacağı tartışılmaya başlandı. Kısa vadede gövde ömürlerini tamamlayacak F-4 uçaklarının yerini alması planlanan F-35’ler gelmediği için bu uçakların bir kısmının modernizasyon çalışmaları yapılarak kullanılmaya devam edilmesi, ayrıca insansız hava araçlarıyla bu açığın kapatılması hedefleniyor. F-35 krizinin çözülememesi durumunda ise orta ve uzun vadede Türkiye’nin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacının yerli üretimle ya da dış alımla karşılanması gerekecek.

Rusya’dan SU-35 teklifi
Öte yandan S-400’lerin Türkiye’ye satışının ardından Rusya’nın savaş uçağı satma konusundaki istekliliği de dikkat çekiyor. ABD’nin, Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma kararının hemen ardından Rusya’dan Türkiye’ye Su-35 tipi savaş uçağı satılabileceği açıklamasının gelmesi dikkat çekti. Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rosteh’in yöneticisi Sergey Çemezov, “Eğer Türk meslektaşlarımız arzu ederse biz Su-35 savaş uçağı vermeye hazırız” dedi.

“4+ nesil” olarak Su-35 tipi savaş uçakları, beşinci nesil F-35’lerin muadili olma özelliği taşımıyor ve genelde Batı’da F-15’lerle karşılaştırılıyor. Zaman zaman F-35’lere alternatif olarak gündeme getirilen Rus Su-57 tipi savaş uçağı ise henüz prototip üretim aşamasında ve seri üretime geçmedi.
Türkiye’nin Rusya’dan uçak alma yoluna gitmesi ise kısa vadeli planlamaları arasında yer almıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler