Irak’ta IŞİD hücreleri

Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik zafer ilanlarına karşın militanların yer altına çekildiği, yol kenarına kurulan bomba düzenekli, “vur kaç” taktikli saldırılarını artırdığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 22.07.2019 - 20:35
Abone Ol google-news

IŞİD’e karşı Suriye ve Irak’ta zafer ilan edilse de uyuyan hücreler tehlikesi sürüyor. Suriye’de bu yılın başından bu yana yenildikleri bölgelerden kaçan yüzlerce IŞİD militanının, Irak’a çekildiği ileri sürüldü. Washington Post gazetesinin haberine göre son 8 ayda yaklaşık bin IŞİD’li, örgütün ülkede “uyuyan hücre” olarak bilinen gruplarına katılmak için Irak sınırından geçti. Gazeteye konuşan güvenlik analisti Hişam el Haşimi, bu militanlardan çoğunun Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) mart ayında örgütün elinde kalan son yerleşim yeri olan Bağuz’u almasının ardından sınırdan geçtiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl ABD’nin Suriye’de IŞİD’I tamamen ortadan kaldırdığını ve askerlerini çekeceğini duyurmuştu. Trump, şubat ayında ise Suriye’de 400 kadar asker bırakacaklarını açıklamıştı.
Habere göre kırsal alanlarda, mağara ve tünellerde yaşayan militanlar, keskin nişancı saldırılarının yanı sıra çoğunlukla yol kenarlarında gece kurdukları bombalı düzeneklerle saldırılar düzenliyor. Irak ordusu bu ay başında Irak-Suriye sınırında çöllerde saklanan IŞİD’e karşı geniş kapsamlı operasyon başlattığını duyurmuştu. Gazeteye konuşan Iraklı bir albay, “Saklandıkları yerlere bakın, Çöller, mağaralar. Kimsenin tam anlamıyla kontrol edemeyeceği yerler. Her yeri güvenlik altına almak için kaç birliğe ihtiyacımız var? Çok fazla. Kimsenin böyle bir kapasitesi yok” ifadelerini kullandı. Suriye sınırı yakınlarındaki Anbar vilayetinde militanlar çoğunlukla çoban kılığında Fırat Nehri üzerinden Irak’a giriş yapıyor. Kimileri gözlemci İHA’lara yakalansa da uzmanlar, güvenliğe takılmayan geçişlere ve militanların varış yerlerinin belli olmamasına dikkat çekiyor. Haberde, uzun dönemli çatışmalara hazırlanan IŞİD’in yerleştikleri bölgelerdeki düşük ölçekli IŞİD saldırılarının bölge sakinlerini sindirmek için kullanıldığına da işaret ediliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler