Hollywood bu kadarmış!

Sony’nin K. Kore filmini tehditlerle geri çekmesi, Hollywood’un ilk kültürel yenilgisi oldu. Obama şirketi fırçaladı

Yayınlanma: 21.12.2014 - 14:05
Abone Ol google-news

Hollywood’un Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u roket saldırısında başı patlayarak ölürken gösteren ve  komedi-aksiyon kategorisine sokulan “The Interview” (Ropörtaj) filmi, ABD siyasetini karıştırmakla kalmadı, uluslararası kriz çıkardı. Başına büyük belalar açan filmi geri çeken Sony Pictures, bu yüzden ABD Başkanı Barack Obama’dan fırça yedi. ABD’de ifade özgürlüğü ve Hollywood’un tavrı tartışma çıkardı.

Kuzey Kore: CIA işkencesi
olmadan
da masumuz’
Sony firmasının siber saldırısına uğraması
ve Kuzey Kore’nin “makaraya
alındığı” filminin yayınının
tehditler yüzünden iptali sadece
Amerikan siyasetini karıştırmakla
kalmadı; Obama yönetimi, bu
saldırı yüzünden hedef tahtasına
koyduğu “düşman” Kuzey Kore’nin
“CIA işkencelerini” de anımsatan
“ortaklaşa soruşturma yapalım”
önerisi eşliğindeki diplomatik karşı
atağıyla da yüz yüze kaldı. “Batı’nın
Muhafızları” isimli hacker
grubunun sorumluluğunu üstlendiği
siber saldırı için FBI açıkça Kuzey
Kore hükümetini sorumlu tutmuşken
dün Kuzey Kore Dışişleri sözcüsü
ABD yönetimini “temelsiz iddialar
yaymak ve iftirada bulunmakla”
suçlayıp “Bu olay için ortak
soruşturma yapmayı öneriyoruz”
açıklaması yaptı. Ardından da
Amerikan Senatosu’nun geçen
hafta yayımladığı ve dünya çapında
Washington yönetimini bir kez
daha utanç verici bir pozisyona
düşüren “CIA işkence skandalına”
atıfla, “ABD CIA’nın kullandığı
işkencelere başvurmadan, bu
olayın bizimle ilgisinin olmadığını
kanıtlayacak imkânlarımız var”
diyerek meydan okundu. Sözcü
ABD’nin öneriyi kabul etmemesinin
ise “ağır sonuçlar doğuracağı”
iddia etti. Ancak Kuzey Kore’nin
açıklaması Batı’da ikna edici
bulunmuyor. Zira ülkeden kaçmayı
başaranlar, Kuzey Kore’de yabancı
kuruluşların web sitelerini
hack’leyen “Büro 121” isimli
bir ordu birimi bulunduğunu
aktarıyor. Geçen yıl mart
ayında kendilerine “Kara
Seul Çetesi” diyen bir
grup Sony olayındaki
yöntemlerle Güney Kore
banka ve televizyonlarının
sistemlerine sızmıştı.

 


Obama: Yanıt vereceğiz

Batı’nın Kuzey Kore ile bağlantılandırdığı Barışın Muhafızları isimli hacker grubu, önce Sony Pictures’ın yöneticilerinin binlerce e-postasını sızdırıp sırlarını ifşa etti, sonra Ropörtaj’ı gösterecek sinema salonlarına 11 Eylül tarzı saldırı tehdidi savurdu. Sinemaların göstermeyi reddetmesi üzerine  Ropörtaj’ı geri çeken Sony, Obama’nın yıl sonu basın toplantısında şimşeklerin hedefi oldu. Sony’nin kararını “Bence hata yaptılar. Keşke bana sorsalardı” diye eleştiren Obama, “Bir yerlerdeki birtakım
diktatörlerin ABD’ye sansür dayatabildiği bir toplum olamayız” vurgusu yaptı. FBI’ın “siber saldırıların Kuzey Kore’nin suçu” olduğu tezini teyit edebileceklerini söyleyen Obama, “Karşılık vereceğiz. Orantılı biçimde, bizim seçeceğimiz zamanda, yerde ve tarzda” dedi.

Clooney meydan okudu

Önde gelen Cumhuriyetçi senatör John McCain Kuzey Kore’nin siber saldırılarının savaş ilanı anlamına geldiğini ileri sürdü, Demokrat senatör Robert Menendez Kuzey Kore’yi “terör sponsoru
devletler” listesine alma çağrısı yaptı. Federal yetkililerin stüdyoları siber saldırılardan korumasını isteyen Amerika Yönetmenler Derneği (DGA) “Yönetmenlerin arkasındayız ve bir şekilde filmi dağıtmanın yolunun bulunmasını umuyoruz ki, önüne gelen aşırılıkçının sektörümüzü sindiremeyeceğini gösterebilelim” dedi. En sert tepkiyi aktör George Clooney gösterdi: “Kimse bana hangi filmi izleyip izleyemeyeceğimi söyleyemez. Asıl mesele budur. Kimse bize Kim Jong-un ile ilgili bir şeyi izleyemeyeceğimizi söyleyemez. Ama biz Kuzey Kore’nin bize içerik dayatması yapmasına izin verdik ki, bu deliliktir.” Clooney, sinema sektörünün birlik sergilememesini de eleştirdi: “Kimse  çıkıp da dik durmadı, biz bu hale gelmişiz, sektör bu kadar korkutulmuş.”

500 milyon dolar zarar

Sırlarının ifşasıyla itibarı yerle yeksan edilen, en az 500 milyon dolar zarara uğrayan, kişisel bilgileri çalınan, çalışanlarının açtığı davalarla karşı karşıya kalan Sony, savunmaya geçti. Karar öncesi Beyaz Saray’a danıştıklarını söyleyen CEO Michael Lynton “Pes etmedik, azimle devam ediyoruz. Amerikan kamuoyunun filmi görmesini çok istiyoruz. Bedava YouTube’a koymak dahil bir dizi seçeneği değerlendiriyoruz” dedi.

Sızan e-postalardan yöneticilerin “filmin hiç güldürmediği”, “gişe fiyaskosuna dönüşeceği” sonucuna vardığı öğrenilmişti. Batı’da “hayattaki bir yabancı liderin öldürülmesini göstererek çizmenin aşıldığını” söyleyen uzmanlar çıkarken, Çin devlet medyası “şuursuz bir kültürel küstahlık” tepkisini gösterdi.

Sony’nin hack’lenmesiyle şirketin üst düzeyiyle Hollywood’un ünlü yıldızı ve yapımcı Angelina Jolie arasındaki skandal e-postalar da ortaya saçıldı. Sony’nin eşbaşkanı Amy Pascal ile yazışmasında  yapımcı Scott Rudin’in Jolie için “yetenek yoksunu şımarık velet” sözleri basına yansımışken, sızanlar işin boyutlarını derinleştirdi. Örneğin Jolie’nin Kleopatra filmi projesine dair üçlü arasındaki yazışmalarda yönetmenin kim olacağı tartışma yaratmış. Jolie’nin istediği yönetmen kabul görmezken, Pascal ile Rudin yazışmalardan Jolie’yi çıkartıp işi dedikoduya vurmuş. Rudin, Pascal’la bir yazışmada Jolie’ye tahammülünün kalmadığını “beni öldür, hemen” diye ifade etmiş. Bir diğerinde Jolie için “ciddi olarak aklını kaçırmış” demiş. Üçlü bir araya gelme önerisine de “Lütfen hayıırr! Buluşmayalım” yanıtını vermiş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler