20 hafta boyunca 50 kırbaç

Badawi, Suudi Arabistan'da İnternette İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Kırbaç cezası Cuma namazı sonrası başladı.

Yayınlanma: 09.01.2015 - 19:41
Abone Ol google-news

Muhafazakâr Vahhabi ideolojinin hüküm sürdüğü Suudi Arabistan’da Suudi Liberal Ağı’nın kurucusu olan blogcu Raef Badavi’ye “İslama hakaret” gerekçesiyle verilen ve tüm dünyada tepki çeken 10 yıl hapsin yanı sıra 1000 kırbaç cezası taksit taksit uygulanmaya başlandı.
Kızıldeniz kıyısındaki Cidde’deki El Cafali Camii yakınında Cuma namazı sonrası cezanın ilk taksidi olan 50 kırbaç vuruldu. Badavi 20 hafta boyunca kırbaç cezasına maruz kalacak. 
Görgü tanıkları 30 yaşındaki Badavi’nin cuma namazı sonrası halkın önünde kırbaçlandığını aktardı. Badavi’nin hakkındaki suçlamaların okunmasının ardından kırbaçlanırken hiç ses çıkarmadığı belirtildi. Polisin, sessizce izleyen kalabalığa fotoğraf çekmeme uyarısı yaptığı da kaydedildi. 

Blog yazarına 20 hafta boyunca 50 kırbaç - VİDEO
ABD, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Badavi’nin ifade özgürlüğü hakkını kullandığını, ancak “korkunç” bir cezalandırmayla karşı karşıya olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdi. Cezanın iptalini talep etmiş olan ABD’nin Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, kırbaçlamayı “insanlık dışı cezalandırma” diye nitelendirerek, “Badavi’nin, ifade ve inanç özgürlüğü haklarını kullandığı için yaşadıklarından ötürü büyük endişe duyuyoruz” dedi. Psaki, cezalandırmanın durdurulması ve davanın gözden geçirilmesi çağrısını yineledi. 
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de “barbarca” diye nitelediği cezalandırmayı kınayarak zamanlamasına dikkat çekerken, örgüt yetkililerinden Lucie Morillon, “Suudi Arabistan’ın, Charlie Hebdo’ya saldırıyı kınadığı halde, şimdi sadece ifade özgürlüğünü kullandığı için bir vatandaşına en barbarca cezayı uyguladığını” kaydetti. Uluslararası Af Örgütü de 2012’den beri hapiste olan Badavi’nin bırakılmasını isterken, örgüt yetkilisi Philip Luther, “Kırbaçlama ve diğer bedensel cezalandırmalar, işkence, insanlık dışı ya da küçük düşürücü muamele ya da cezalandırmalar gibi uluslararası yasalarla yasaklanmıştır” anımsatması yaptı. 
Badavi ile birlikte kadın hakları aktivisti Suad el Şammari de İslama hakaret suçlamasıyla geçen ekimde tutuklanmıştı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler