Paris'te kâbus: İşte teröristin vurulma anı

Fransa’da Charlie Hebdo katliamıyla başlayan terör saldırıları dün çifte rehine krizine dönüştü. Hebdo katili iki kardeş ile koordineli rehine eylemi yapan militan öldürüldü. 4 rehine hayatını yitirdi. Saldırıları Yemen El Kaidesi üstlendi.

Yayınlanma: 10.01.2015 - 01:51
Abone Ol google-news

Fransa, Charlie Hebdo katliamının ardından, ülkede 88 binlik güvenlik gücünün teyakkuza geçmesine rağmen, dünü saldırı altında geçirdi. Hz. Muhammet dahil herkesi “çizgilerine dolayan” mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırıda ünlü karikatüristler dahil 12 kişinin öldürülmesinin şoku atlatılamadan, dün çifte rehine krizi yaşandı. Akşam saatlerinde eşzamanlı çifte operasyonla hem Hebdo katilleri Cherif ve Said Kouachi hem de onlarla “koordineli” saldırılar düzenleyen üçüncü cihatçı Amedy Coulibaly öldürülürken, 4 rehine canından oldu. Kouachi kardeşlerle arkadaşları Coulibaly’nin ABD ve Fransız istihbaratının “uzun zamandır takip ettiği terör zanlıları” olduğu ortaya çıktı. Yemen merkezli Arabistan Yarımadası’ndaki El Kaide, “Operasyonları liderliğimiz yönetti, hedefi özenle seçtiler. Hz. Muhammed’in şerefinin intikamını aldık” diyerek üstlendi.

İşte teröristin vurulma anı - VİDEO

‘Şehadete hazırız’

Çarşamba günü Hebdo katliamının ardından sırra kadem basan Kouachi kardeşler, Fransız güvenlik güçleriyle girdikleri araba kovalamacası ve çatışmanın ardından, dün Paris’in Charles de Gaulle havaalanına 12 km mesafedeki matbaacılar sitesine saklanıp bir çalışanı rehin aldı. Başkentin kuzeydoğusundaki Dammartin-en-Goele kasabasındaki matbaa özel harekât ekipleri, keskin nişancılar ve helikopterlerle 9 saat kuşatıldı. BFMTV kanalına bağlanıp “Teslim olmayacağız, şehadete hazırız” diyen kardeşlerin, rehineyi ellerinden kaçırmalarının ardından, Kalaşnikoflarla ateş ederek binadan fırladıkları açıklandı. Patlamalar eşliğinde dumanlar yükselirken, Kouachiler katliamdan 53 saat sonra öldürüldü.

26 yaşındaki rehine Michel Catalano bina içinde kaçmayı başardığını, kendini bir odaya kilitlediği için zarar görmediğini anlattı. Öncesinde bir diğer matbaa çalışanı Didier, işyerinde, Michel’in siyah giyimli, kurşun geçirmez yelekli, Kalaşnikoflu bir adamla kapıya çıkıp “Yanımda polis var, gitmelisin” dediğini aktardı. Fransa’nın en çok aranan adamlarından birini özel harekatân sanıp elini sıkan Didier, militanın “Sivil öldürmüyoruz, hadi git” demesiyle şüphelenip polisi aradı.

 

Liderler gidiyor ya Erdoğan?

Paris’te yarın düzenlenecek devasa “Birlik Yürüyüşüne” Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın çağrısı üzerine AB liderleri kortej halinde en ön safta katılacak. Davete icabet açıklamalarında Britanya Başbakanı David Cameron “Charlie Hebdo’nun gerisindeki değerlerin kutlanmasından” söz ederken, İtalya Başbakanı Matteo Renzi “#JeSuisCharlie. Korkunun bizi değiştirmesine izin vermeyeceğiz #Europe” diye tweet’ledi. Fransız birliğini sergilemeye yönelik, yüz binlerce Fransızın katılması beklenen “Cumhuriyetçi Yürüyüşte” Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın da yer alması kesinleşti. Bu vesileyle yarın Paris’te terörle mücadele konusunda uluslararası konferans da düzenlenecek

 

Erdoğan da Hollande’ı aradı, başsağlığı diledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, nihayet dün Hollande’ı arayarak saldırıda ölenler için Fransız halkına başsağlığı dileklerini iletti. Üzüntüsünü dile getiren Erdoğan, Fransa ile dayanışma içinde olduklarını, terörle mücadelede her tür işbirliğine açık olduğunu söyledi. Hollande, Erdoğan’a duyarlılığından dolayı teşekkür edip “Türkiye’nin yanımızda olduğunu biliyoruz” dedi. Hollande, teröristlerin İslam konusunda kafa karışıklığı oluşturarak Fransa’da toplumsal huzuru bozmayı amaçladığını, ancak bu oyuna gelmeyeceklerini, terörle mücadelede işbirliğini güçlendirme konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

Namaz kılarken operasyon

Paris’in güneyinde perşembe günü bir kadın polisi silahla öldüren “3. Adam” Coulibaly ise dün aynı sıralarda Paris’in doğusundaki Porte de Vincennes’de Yahudiler için koşer ürün satan bir markete saldırmakla meşguldü. Polis cinayetindeki gibi market saldırısında da Coulibaly’nin 26 yaşındaki sevgilisi Hayat Boumeddiene’in yer aldığından şüpheleniliyor. Ancak “silahlı ve tehlikeli” diye nitelenen Hayat henüz yakalanmış değil. Yahudi marketini 2 Kalaşnikofla basıp içerdekileri rehin alan Coulibaly, binayı kuşatan polise “Benim kim olduğumu siz biliyorsunuz” dedi. Başta İçişleri Bakanlığı, hem Kouachi kardeşler hem de Coulibaly ile pazarlığa çalıştıklarını duyurdu. Ama sonra Coulibaly namaz kılarken düzenlenen operasyonun ardından cihatçı 4 rehinenin öldüğü, 4 rehinenin ağır yaralandığı, 15’inin kurtulduğu açıklandı. Kurbanların Coulibaly tarafından mı öldürüldüğü yoksaoperasyonda mı can verdiği hemen netleşmedi.

 

Yemen Kaidesi ve IŞİD’den

Kardeşlere opersyon düzenlenirse rehineleri öldürmekle tehdit eden Coulibaly de BFMTV’ye
konuşup “Eylemlerim Kouachi kardeşlerle koordineli. Onlar Charlie Hebdo’yu aldı, ben polisi” dedi. Nitekim kardeşlerin telefonla Coulibaly’ye saldırı emri verdiğ saptandı. Kardeşler kendilerini “Yemen Kaidesi’nden” diye tanıtırken, Coulibaly “IŞİD’denim” dedi.

 

Fransız/ABD istihbaratı biliyor

32 ve 34 yaşlarındaki Cezayir kökenli Fransız vatandaşları Kouachi kardeşler ile Kuzey Afrika kökenli 32 yaşındaki Coulibaly hapisten tanışıyor. 2010’da hapisten İslamcı bir mahkûmu kaçırma girişimine dair Cherif Kouachi soruşturulurken, Coulibaly mahkum edilmişti. Kouachi kardeşler gibi Coulibaly de Fransız istihbaratı tarafından iyi biliniyor. ABD kaynakları Kouachi’lerin, “izlenen ve uçaklara binmesini izin verilmeyen terör zanlıları listesinde yıllardır yer aldığını” söyledi. 2005’te İslami aşırılıkçılıkla ilgili bir Fransız belgeselinde boy gösteren Cherif, 2008’de Irak’a giderken yakalanıp 18 ay hapse çarptırılmıştı, 2011’de ise Yemen’e gidip Kaide liderlerinden Enver Evlaki ile görüşmüştü, ABD vatandaşı da olan Evlaki aynı yıl eylülde insansız uçak saldırısında öldürülmüştü. Yemen yetkilileri ağabeyi Said’in Yemen Kaidesi’nden askeri eğitim alıp örgüt saflarında savaştığını açıkladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler