Katliamcıların Türkiye bağlantısı

Bulgaristan’dan Türkiye’ye geçerken yakalanan ve Fransa’daki terör saldırılarıyla bağlantılandırılan Fransız vatandaşı Fritz-Joly Joachin’in birlikte yolculuk ettiği 3 kişi arasında bir Türkiyeli olduğu ortaya çıktı. Fransa’da öldürülen 3 saldırgandan biri olan Amedy Coulibaly’nin de bu ay başında sevgilisi Hayat Boumeddiene dahil 5 kişiyi Madrid’den Türkiye’ye yolcu ettiği öğrenildi.

Yayınlanma: 17.01.2015 - 22:46
Abone Ol google-news

Bulgaristan’dan Türkiye’ye geçerken yakalanan ve daha sonra Fransa’daki terör saldırılarıyla bağlantılandırılan Fransız vatandaşı Fritz-Joly Joachin’in birlikte yolculuk ettiği 3 kişi arasında bir Türk olduğu ve bu üçlünün Türkiye’ye geçiş yaptığı ortaya çıktı. Fransa’da öldürülen 3 saldırgandan biri olan Amedy Coulibaly’nin de bu ay başında sevgilisi Hayat Boumeddiene dahil 5 kişiyle Madrid’den Türkiye’ye yolcu ettiği öğrenildi.

 

Kouachilerle temas halinde

7 Ocak’ta Charlie Hebdo katlamını düzenleyen Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin suç ortağı olduğu öne sürülen ve otobüsle Bulgaristan’dan Türkiye’ye geçmeye çalışırken yakalanan 28 yaşındaki Haiti asıllı Fransız Joachin’le birlikte seyahat eden 3 kişinin kimliği belli oldu. AFP’nin aktardığı Joachin hakkındaki ikinci tutuklama emrine göre bu kişiler Fehime Aksoy, Cheikhou Diakhaby ve kız arkadaşı Imane Chanaa.

Joachin gibi “Kouachi kardeşlerle temas halinde olan” bu üç kişi, Türkiye’ye geçti. İçlerinden birinin 2006’da yasadışı yollarla Irak’a girdiği için hüküm giymiş olduğu, Imane Chanaa’nın Suriye’ye militan gönderen bir terör ağına katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Younes Chanaa’nın kız kardeşi olduğu, hepsinin “terör örgütüne katılmaktan” hapisteki bir adamın eşiyle bağlantıları olduğu belirtildi.

Sonradan Müslümanlığı seçen Joaquin, 1 Ocak günü otobüsle geldiği Bulgaristan-Türkiye sınırında, yanındaki 3 yaşındaki oğlunu eşinden izinsiz Fransa dışına çıkardığı gerekçesiyle Avrupa genelinde hakkında çıkarılan tutuklama emri nedeniyle yakalanmıştı. 11 Ocak’ta ise “Kouachi kardeşlerle temasta olduğu” suçlamasıyla ikinci tutuklama emri geldi. Reuters’a konuşan Bulgar savcı Darina Slavova, ikinci emre dek diğer üç zanlı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, bu yüzden bu kişilerin gözaltına alınmadan Türkiye’ye geçtiğini söyledi.

 

‘Eski arkadaşız’

Fransız savcılığının yaptığı iki iade talebi üzerine Haskovo Bölge Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkarılan Joachin, radikal İslamcı olmadığını, Kouachi kardeşlerle “eski arkadaş” olduğunu savundu, Fransa’ya iade edilerek suçsuzluğunu kanıtlamaya hazır olduğunu söyledi. Joachin, France 2’ye de “Kouachi kardeşleri 10 yıldır tanıdığını, birlikte futbol oynadıklarını, iş bağlantıları olduğunu, beraber kıyafet, ayakkabı sattıklarını, saldırı planlandıklarından haberdar olmadığını” anlattı. Haskovo Mahkemesi, Joachin’in evli olduğu eşinden habersiz çocuğunu sınır dışına çıkarmasının Fransa’da suç, Bulgaristan’da suç olmadığına hükmederek bu konuda iade talebini reddetti. “Komplo kurmak ve terörist eylemler planlamak” suçlamasıyla ilgili iade kararını ise salı gününe erteledi.

9 Ocak’ta Paris’te Yahudi marketine düzenlediği saldırıda öldürülen Amedy Coulibaly’nin de bu ay başında imam nikâhlı eşi Hayat Boumeddiene dahil 5 kişiyi, Madrid’den Türkiye’ye yolcu ettiği ortaya çıktı. AFP’ye konuşan bir İspanyol terörle mücadele yetkilisi, Coulibaly’nin 5 kişiyi araçla Madrid havalimanına götürdüğünü söyledi.

İsmi açıklanmayan kaynak, “Paris’ten Madrid Barajas Havalimanı’na kadar hiç durmadan gittikleri düşünüyoruz. Araçta Coulibaly, Hayat, Mehdi Sabry Belhoucine ile kardeşi Mohamed’in yanı sıra Mohamed Belhoucine’nin eşi ve oğlu vardı” dedi. 2 Ocak’ta uçakla Türkiye’ye giden beşlinin biletleri internetten alınmış.

Suriye’ye geçtikleri sanılan Hayat Boumeddiene ve Mehdi Belhoucine’nin 2 Ocak’ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na girerken görüntüleri var. İspanyol El Mundo gazetesine göre Mohamed Belhoucine, eşi ve çocuğu birkaç saat sonra başka bir uçakla İstanbul’a hareket etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler