İran dosyayı genişletti

Rıza Sarraf’ın ortağı olduğu öne sürülen işadamı Babek Zencani’yle ilgili İran’da yürütülen soruşturma kapsamında bazı eski bakanların ve eski merkez bankası başkanının ifadeleri alındı. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Devletabadi, dosyanın boyutunun çok geniş olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 25.01.2015 - 22:50
Abone Ol google-news

Tahran Savcılığı, milyar dolarlık yolsuzluk suçlaması nedeniyle tutuklu yargılanan işadamı Babek Zencani hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde görev yapan bazı eski bakanların ve eski Merkez Bankası başkanının ifadelerinin alındığını açıkladı.

Başkent Tahran’da bir basın toplantısında konuşan Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi, geçen hafta Zencani’nin eski Merkez Bankası başkanıyla yaptığı görüşmelere dikkat çeken İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin sözlerine değinerek soruşturma eski Merkez Bankası başkanı ve geçmiş hükümetteki bazı bakanların ifadesinin alındığını bildirdi. Hangi bakanların ifadeye çağrıldığını açıklamayan başsavcı, “Dosyanın boyutunun çok geniş olması nedeniyle araştırmaların tamamlanması için daha fazla zaman gerekeceğini” kaydetti.

Ahmedinejad’ın birinci yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, görevde olduğu dönemde “haksız şekilde mal edinmek ve rüşvet almak” suçlamalarından Yargıtay tarafından 5 yıl 91 gün hapis ve para cezasına çarptırılmıştı. Rahimi, Zencani’yle yasadışı bağlanİşadamı Babek Zencani tı kurmakla da suçlanıyordu.

 

Havayolu şirketi ve oteline devlet el koydu

Zencani’ye ait Qeshm Air Havayolları devlete olan borcuna karşılık Petrol Bakanlığı’na devredildi. 2009 yılında Qeshm Air’i satın alan Zencani’nin havayolu filosunda toplam 21 uçak vardı. Zencani’nin ayrıca Basra Körfezi’nde bulunan Keşm Adası’ndaki 5 yıldızlı oteli ve aynı adada bulunan bir arsası da borcuna karşılık adadaki Serbest Bölge kurumuna verildi. Zencani’nin ülke içindeki tüm mal varlığına el koyan İran hükümeti, bugüne kadar ünlü işadamının bazı mal varlıklarını satışa çıkardı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler