"AKP ve Erdoğan son 10 yılın kazanımlarının altını oyuyor"

New York merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2015 raporunu yayınladı.

Yayınlanma: 30.01.2015 - 10:29
Abone Ol google-news

Türkiye’nin son 10 yılda elde ettiği kazanımlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminde zayıflatıldığını belirten rapora göre, 2014 yılında Türkiye’de yaşanan en olumlu gelişme ‘çözüm süreci’ oldu.

Türkiye, Freedom House’un hazırladığı 2015 Dünya Özgürlük Raporu’nda ‘kısmen özgür‘ ülkeler kategorisinde gösterilmiş, The Economist’in Demokrasi Endeksi’nde de geriye giden ülkeler arasında olduğu belirtilmişti.

AKP ve Ağustos 2014’de cumhurbaşkanlığına seçilen Tayyip Erdoğan, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını zayıflatan adımlarıyla Türkiye’nin son 10 yılda elde ettiği kazanımların altını oyuyor” denilen raporda, AKP hükümetinin Gezi Parkı eylemlerinin ardından basını ve interneti kontrol altına aldığı ve muhalif isimleri baskı altına alma çabasının sürdüğü belirtiliyor.

Aralık 2013’te başlatılan ve dört eski bakanın merkezinde olduğu yolsuzluk soruşturmasının hatırlatıldığı raporda, “Buna karşılık olarak hükümet, ceza hukuku sistemine müdahalelerini yoğunlaştırdı; hakim, savcı ve polisler görevinden alındı, Türkiye’nin zaten politikleşen hukukunun üstündeki kontrolünü genişletme giriliminde bulundu ve internet özgürlüğü kısıtlamalar getirildi” ifadeleri kullanıldı.

Basın özgürlüğü erozyona uğradı

Basın özgürlüğünün uğradığı erozyonun devam ettiği belirtilen raporda, ‘ifade özgürlüğü‘ ve ‘toplantı özgürlüğü‘ne yönelik kısıtlamaların sürdüğüne dikkat çekiliyor.

diken.com.tr'nin haberine göre; gösterilere katılan insanların maruz kaldığı polis şiddeti görmezden gelinirken bir yandan da mağdurlar hakkında hukuki soruşturma başlatıldığı kaydedilen raporda, bu durumun Türkiye’nin demokratik sicilini ve uluslararası itibarını zedelediği vurgulanıyor.

Türkiye’de uzun yıllardır hukukun bağımsızlığının sorgulandığının belirtildiği rapora göre, 2014 Türkiye’deki hukuk sisteminin siyasallaştığının ortaya çıktığı yıl oldu. Raporda, hükümet ve Fetullah Gülen Cemaati arasında süren gerilimi de yer verildi.

2014’ün en olumlu gelişmesi çözüm süreci

2014 yılında Türkiye’de yaşanan en olumlu gelişmelerden biri olarak ‘çözüm süreci‘ni gösteren örgüt, taraflar arasında görüşmeler devam ederken, Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda gerçekleştirilen protestolarda 50’nin üzerinde sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor.

Raporda, 2011 yılında gerçekleştirilen ve 34 kişinin öldürüldüğü Roboski katliamına ilişkin hukuk sürecinin de halen sonuçlanmadığı ve 90’lı yıllarda doğu ve güneydoğuda işlenen faili meçhul cinayetlerde sorumluluğu olan devlet görevlilerinin büyük bölümünün yargılanmadığı belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme örgütüne göre, bu davaların çözüme ulaşması için gösterilecek çabalar barış süreci için de hayati öneme sahip.

 329 polisten sadece altısı hakkında işlem başlatıldı

Raporda, Gezi Parkı eylemleri sırasında 13 ilde görev yapan 329 polis hakkında işlem başlatıldığı, bunlardan 59’u hakkında soruşturmaya gerek görülmediği, altısı hakkında soruşturma açıldığı, diğerlerini hakkındaysa henüz karar verilmediği ne dikkat çekiliyor.

Ankara’nın Mısır politikası Ortadoğu’daki etkinliğini zayıflattı

2014 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği için hiçbir adım atılmadığın altının çizildiği raporda, Türkiye’nin Suriye, Mısır, Ermenistan ve Gazze politikalarına ilişkin detaylara yer veriliyor.

Raporda Ankara’nın Mısır politikasına ilişkin şu ifadelere yer veriliyor: Türkiye’nin Mısır’a karşı takındığı tavır, Sisi hükümetini destekleyen Ortadoğu üzerindeki etki gücünün azalmasına neden oldu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler