NATO ile kriz kapıda... Çin füzelerine özel statü

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ihalesi Çin tarafından alınması beklenen ancak daha sonra Fransa ve ABD iddiları ile gündeme gelen uzun menzilli füze sisteminin NATO sistemine entegre edilmeyeceğini açıkladı.

Yayınlanma: 19.02.2015 - 22:45
Abone Ol google-news

CHP’li Aytun Çıray’ın 24 Aralık’ta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine Yılmaz’dan geç de olsa yanıt geldi. Çıray, Türkiye’nin Çinli CPMEIC firmasıyla ortak uzun menzilli füze üretmesini de kapsayan ihalenin durumunu sordu. Çin’den alınacak füzelerin NATO sistemleriyle entegrasyonunun sıkıntı yaratacağının belirtildiği önergede, ihalenin beşinci defa uzatılmasının nedenleri de soruldu. İsmet Yılmaz tarafından verilen yanıtta “Söz konusu sistem, Türkiye’nin savunması için milli sistemlere entegre edilecek ve NATO’ya entegre edilmeden kullanılacaktır” dendi.

Yılmaz, önergeye verdiği yanıtta proje kapsamında teklif değerlendirme çalışmalarının tamamlandığını ve yeni bir resmi teklif alınmadığını belirtti. Türkiye’nin ilk uzun menzilli füze ihalesi 2013 Eylül’ünde gerçekleştirilmiş, ihaleyi Çinli CPMEIC kazanmıştı. Ancak NATO’dan sistemin NATO silah sistemleriyle entegre edilemeyeceği üzerinden gelen baskı sonucunda ihale için süre uzatılmıştı. İhale süreci Eylül 2013’ten bu yana tam beş kez uzatılmış, Çin dışında Fransa ve ABD’ye yönelik iddialar gündeme gelmişti.

‘Son karar verilmedi’

İsmet Yımaz’ın soru önergesine verdiği yanıtın ardından Reuters’e açıklama yapan Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan bir yetkilinin, Türkiye’nin uzun menzilli füze alımı konusunda son kararını henüz vermediğini söylemesi dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler