IŞİD’e Musul cephesi

İşgal altındaki kentin sürgündeki valisi Nuceyfi, kurtarma operasyonuna Türkiye’nin de destek vereceğini açıkladı

Yayınlanma: 01.03.2015 - 23:41
Abone Ol google-news

Önce eğit-donat anlaşmasını imzalayan, ardından da Süleyman Şah Türbesi’ni tahliye eden Türkiye, ilk hedefin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad olmasındaki koşulunu kaldırarak adım adım IŞİD’e karşı harekete geçiyor. Türkiye’nin önümüzdeki günlerde Irak’ta özellikle askeri alanda varlığını artıracağı öğrenildi. Bunun en açık işaretini ise s     ürgündeki Musul Valisi Asil Nuceyfi Rudaw’a yaptığı açıklamada, IŞİD’e karşı oluşturulan, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon ile Irak ordusu ve yerel güçlerin bahar aylarında düzenleyeceği tahmin edilen “Musul’u kurtarma” operasyonuna Türkiye’nin de katılacağını öne sürdü. Nuceyfi, “Türkiye, Musul operasyonuna katılmaya karar verdi” derken, Türkiye’nin operasyona askeri ve lojistik destek sunacağını, ayrıca silah ve cephane göndereceğini dile getirdi.

Asil Nuceyfi’nin kardeşi olan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, geçen hafta Türkiye’ye gelmiş ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla görüşmüştü. Görüşmeye MİT Müsteşar Vekili İsmail Hakkı Musa da katılmıştı. Nuceyfi gibi Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de IŞİD’e karşı bahar aylarında büyük bir operasyon yapılacağını söylemiş, Barzani’ye yakın kaynaklar da Türkiye’nin operasyonda aktif rol alacağını belirtmişti. Operasyonun daha erken de başlayabileceği belirtildi. Bugüne kadar, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona askeri olarak katılmayan, doğrudan silah yollamayan ve hava operasyonlarında yer almayan Türkiye’nin, öncelikle Irak’ta bu sürece katılması bekleniyor. Türkiye’nin, Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede oynayacağı rolün ise bu hafta netleşeceği öğrenildi. Türkiye, Kasım 2014’ten bu yana binden fazla peşmergeye IŞİD’e karşı savaşma konusunda eğitim vermiş, ancak koalisyonun düzenlediği hava operasyonlarına katılmamıştı.

 

Değişen söylem

Yıllardır Suriye’de önceliğin IŞİD değil Esad rejimi olduğunu savunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise iki gün önce Bakû dönüşünde yaptığı açıklamada, “DEAŞ yok edilemezse varlığını sürdürür. Şu anki çalışmalarla yok edilemeyeceği ortada. Başka bir tehlike daha var. Eğer mevcudiyetini devam ettirirse DEAŞ başka ülkelere de sıçrar. Libya’ya gider, Yemen’e gider. Nerede kaos varsa her yere gidebilir. Bu nedenle bir an evvel bu terör örgütünden kurtulmak gerekir” demişti.

Bugüne kadar IŞİD’e karşı oluşturulan hava operasyonlarına katılmayan Türkiye’nin, öncelikle Irak’ta bu sürece katılması bekleniyor.

 

Şaşırtan adımlar

19 Şubat: Türkiye ve ABD arasında eğitdonat anlaşması imzalandı. Bu adımla Türkiye, IŞİD’e karşı mücadelede askeri varlığını koyacağını açıklamış oldu.

20 Şubat: Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu Washington’a gitti. Sinirlioğlu, ABD temaslarında Türkiye’nin bundan sonra koalisyona katılımda oynayacağı rolü ele aldı

21-22 Şubat: Süleyman Şah tahliye edildi. Böylece Türkiye, 38 askerinin IŞİD eline düşmesi tehlikesinden kurtulmuş oldu.

28 Şubat: Erdoğan, Riyad’a gitti. Bugün yeni Kral Selman ile görüşecek olan Erdoğan’ın ziyaretiyle Suriye konusunda da Türkiye-Katar- Suudi Arabistan ittifakının yeniden oluşturulması bekleniyor. Kaynaklar, Erdoğan’ın Riyad ziyaretinin Suriye sorununda ‘dönüm noktası’ olduğuna işaret etti.

 

Cumhuriyet’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre Süleyman Şah Türbesi’nin tahliye edilmesinin ardından Türkiye, IŞİD’e karşı savaşta yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bunun öncelikle askeri alanda görüleceği belirtildi. Söz konusu kaynak, yaşanan değişim sürecinin ardından Türkiye’nin ilk adımı Irak’ta atacağını söyledi. Üst düzey bir başka yetkili de benzer haberlerin daha önce de çıktığını belirterek “Biz bunu doğrulamıyoruz da yalanlamıyoruz da” yorumunu yaptı. Ancak kaynaklar, hava operasyonlarına katılım ve askeri mühimmat desteği konusunda daha fazla detay vermekten kaçındı.

 

ÖZÇELİK: AÇIKLAMAYI AKP YAPTIRMIŞTIR

Bağdat eski Büyükelçisi olan ve uzun süre Irak Özel temsilciliği görevini de yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, sürgündeki Musul Valisi’nin AKP’nin yakın adamı olduğunu belirterek, “Bu açıklamayı Nuceyfi’ye AKP yaptırmıştır” dedi. Açıklamanın Rudaw’a yapıldığına da işaret eden Özçelik, PKK’nın ve PYD’nin bölgede uluslararası koalisyonun etkin bir unsuru haline geldiğini ve Türkiye’nin Süleyman Şah Türbesi’nin tahliyesinde de PYD-PKK’dan destek istemek zorunda kaldığını belirtti. Özçelik, “Muhtemelen biri, Nuceyfi’yi arayıp ‘bu açıklamayı yap’ demiştir. Ve bu açıklamanın da yine PKK’nın sitesi Rudaw üzerinden olması şaşırtıcı değil. Bu sadece PKK ile AKP’nin işbirliğini gösteriyor” dedi. Özçelik, Türkiye’nin uluslararası koalisyona katılımı konusunda önce bu koalisyonda yer alan ülkelerin karar vermesi gerektiğini söyledi.

 

MUSUL’UN SÜRGÜNDEKİ VALİSİ: TÜRKİYE ASKERİ MALZEME YOLLAYACAK

Rudaw’a yaptığı açıklamanın ardından Cumhuriyet’in ulaştığı Asil Nuceyfi, “Türkiye Musul’a, Musul’un kutarılması için askeri malzeme yollayacak. Türkiye’nin hava operasyonuna katılacağına dair bende bir bilgi yok. Bildiğim Türkiye, eğitim ve mühimmat desteğini artıracak” dedi.

yok bu yardım çok kısa zaman içerisinde iletilecek” dedi. Nuceyfi, Türkiye’nin katkısının ve beklenen Musul operasyonunun yine çok kısa sürede olacağını belirtti. Nuceyfi IŞİD’in Musul’da kalmayacağını belirtirken, “Bu bilgiyi geçen hafta Ankara’yı ziyaret eden Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan kardeşiniz Nuceyfi’den mi aldınız” sorusuna ise “Evet Türk yetkililerden” yanıtını verdi. Nuceyfi, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun basılması sırasında başkonsolosu uyarıp uyarmadığının sorulması üzerine de “Bu konuda konuşmayacağım” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler