Kâbe’de koruma ordusu

Suudi güvenlik güçlerinin korumasında Mescid-i Haram’a girdi, Kâbe’de tavaf yaptı.

Yayınlanma: 01.03.2015 - 23:56
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “TUR” ile önceki gün Suudi Arabistan’ın Cidde şehrine geldi. Erdoğan’ı, Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’nda Cidde Valisi Mushil Bin Macit, Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Yunus Demirer, Cidde Başkonsolosu Fikret Özer ve diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan'dan koruma ordusuyla Umre (Foto Galeri)

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazeteciler ve işadamlarından oluşan heyet de Cidde’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cidde Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı’ndaki Kraliyet Misafirhanesi’nde ihrama girerek karayoluyla Mekke’ye geldi. Suudi güvenlik güçlerinin oluşturduğu daire içerisinde gece yarısı Mescid-i Haram’a giren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet, Kâbe’de önce umre tavafını yaptı. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Merve ve Safa tepeleri arasında umre sayını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra umresini tamamlayarak, Cidde’de, Mescid-i Haram’ın yanında yer alan Suudi Arabistan Kraliyet Konukevi’ne geçti. Kâbe’de umre yapan Türk vatandaşlarının yoğun ilgisiyle karşılaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine selam verenlere de el sallayarak karşılık verdi. Erdoğan, Mekke ve Medine’deki programlarının ardından Riyad’a geçerek Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile görüşecek.

Öteyandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İhvan yüzünden kavga ettiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin dün eşzamanlı olarak Suudi Arabistan’da bulunması spekülasyonlara yol açtı. Sisi’nin Temmuz 2013’te İhvan yönetimini devirmesine Erdoğan’ın gösterdiği tepki iki ülke ilişkilerini kopma noktasına getirirken, Fransız haber ajansı AFP iki liderin Riyad’da buluşup buluşmayacağının bilinmediğini yazdı. Geaçen ay Türkiye’ye üslenen İhvan medyası, Sisi ile ekibinin harcayamayacakları kadar çok paraları olan Körfez krallıklarından nemalanmaktan söz ettiği ses kayıtlarını yayımlamıştı. Dün Riyad’da yeni Suudi Kralı Selman tarafından ağırlanan Sisi, Suudi kanalı Al Arabiya’ya demecinde, Erdoğan ile aynı zamanda Suudi Arabistan’da bulunmasının “tesadüften ibaret” olduğunu söyledi.

 

‘DEVLETİN PARASIYLA HACCA GİDİLMEZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, devlet görevinin yanı sıra ihrama girip dini görevini de yerine getirmek istemesi tepkilere neden oldu. Erdoğan’ın devlet imkanlarıyla umre ziyareti gerçekleştirmesine İslamcı yazar İhsan Eliaçık, “Kendi parasıyla gitmesi lazım. Devletin parasıyla hacca gidilmez. Devletin parası neticede benim paramdır, yani öyle şey olmaz ki... Hacca gitmen için kendi kazancından gitmen lazım. Masrafını kendisinin vermesi lazım. Devletin parasıyla Hacca gitmek doğru değil. Yanlış bir iş olmuş. Sevap mıdır günah mıdır, orasına ben karar veremem Allah bilir. Ben en fazla doğru değil diyebilirim. Doğru bir davranış değil” ifadeleriyle karşı çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler