Paris saldırılarının ardından Fransa sağa kaydı

Fransa'da hafta sonu yapılan İl Genel Meclisi seçimlerinde Sarkozy'nin partisi UMP yüzde 36,4 iktidardaki Sosyalistler PS yüzde 28 oyla ikinci sırada yer alırken Le Pen 'in aşırı sağcı partisi FN ise almış olduğu yüzde 25 lik oyla seçimi üçüncü sırada tamamladı.

Yayınlanma: 23.03.2015 - 10:37
Abone Ol google-news

İki turlu olarak yapılan seçimlerin ikinci turu ise önümüzdeki hafta pazar günü yapılacak

Başkent Paris'te üç ay önce dinci teröristlerce Charli Hebdo dergisine düzenlenen kanlı saldırıların ardından Fransada yapılan bu ilk seçimlerde Fransız seçmeninin sağa doğru kaydığı görüldü.

İki turlu olarak yapılan İl Genel Meclisi seçimlerine  orta sağ birliği olarak UMP, UDI, VE DVD seçimlere beraber girerken Fransa solu ise PS,PRG ve DVG olarak sol ittifakı olarak seçimlere katıldı.

Son yıllarda yükselişini sürdüren aşırı sağ partisi FN ise seçimlere her zaman olduğu gibi yalnız katıldı. Seçimlerde umduklarını bulamayan Fransa solu,  Başbakan Valls'ın  sağcı liderler gibi konuşmalarının partiye zarar verdiği iddiasında bulunarak, yanlış politikaları sonucu Fransa'da solun eridiğini, bundan sonra gerçek solcular gibi konuşması grekir denilerek Başbakan Valls  eleştiri hedefi oldu.

Seçimlerde birinci partinin lideri olarak çıkan Sarkozy, Fransada çoğu bölgelerin sağa oy vermeyi tercih ettiklerini belirterek, "Ülkemizde değişim şimdiden başladı ve artık durmayacak" dedi.

Fransa'da son yıllarda yapılan seçimlerde yükselişini sürdüren FN bu seçimlerdede yine çıkışını sürdürmeyi başardı. İlk turda  iki İl Meclisi yönetimini kazanarak elde eden  FN'in lideri Marine Le Pen, seçimlerde büyük zaferle çıktıklarını belirterek, "Kan kaybeden hükümetin istifa etmesi gerektiğini" söyledi.

Sabah saatlerinde bir televizyon programına katılarak kendisine karşı yapılan eleştirilere karşı cevap veren Başbakan Valls,"her kes çok iyi biliyorki sonuna kadar hükümetin başında kalacağım"dedi.

Fransada genel seçimler kadar önemli olan İl Genel Meclisi seçimleri aynı zamanda bölgesel yönetimi olarak görev yapıyor. Yani bir eyalet yönetimine benzer yönetimine benzer yönetim gibi.

Kadın ve erkek sayısının eşit olarak seçildiği il yönetimi sınırları içerisinde bulunan bölgenin bütcesini oluşturuyor.  il ve ilçelerin Sağlık, Ulaşım, Eğitim, Bayındırlık ve Sosyal alanlarda bağımsız yönetim hakkına sahip.

Fransa genelinde 101 İl Genel Meclis Yönetiminin içerisinde 2054  kantonal bulunuyor. Gelecek pazar günü ikinçi turun yapılaçağı seçimlerde Fransa Orta Sağ ve Solun'dan çok Fransa tarihinde ilk defa bu seçimlerde iki il meclisini eline geçiren  aşırı sağın ne yapacağı konuşuluyor. Başkent Paris'te gerçekleşen dinci saldırılar sonucu siyasi ve sosyologların "bu olaylar ülkede aşırı sağa kayma etkisi yaratır"  gibi açıklamaların doğruluğunu da beraberinde getirmiş oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler