İran ile ABD arasında tarihi nükleer anlaşması

İran ile içinde ABD'nin de olduğu 6 dünya gücü arasında süren nükleer program görüşmelerinde anlaşmanın sağlandığı iddia edildi. İranlı gazetecilere göre anlaşma sağlanırken, Avrupalı yetkililer basın mensuplarına gerçekleşecek olan basın toplantısı için acil toplanma çağrısında bulundu. ABD Başkanı Obama da "ABD ve müttfeikleri İran'la tarihi bir anlaşma sağladı" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 02.04.2015 - 20:30
Abone Ol google-news

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde konulara çözüm bulunduğunu ve taslak hazırlamaya başladıklarını söyledi. Zarif, bugün twitter hesabından, "Çözüm bulundu. Taslak üzerinde çalışmaya hazırız" diye yazdı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, twitter hesabından, Zarif ile basına açıklama yapacaklarını ve "iyi haberleri" olduğunu yazdı. İkili, şu sıralarda varılan anlaşmanın detaylarını basın toplantısı ile açıklıyor.

İran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için İran'ın nükleer çalışmalarını öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında
nükleer program üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.

Görüşmelerdeki diğer görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran'ın varılacak anlaşmaya uymaması ihtimali gerekçesiyle BM yaptırımlarının kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. İran ise uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması gerektiğini belirtiyor.Varılması hedeflenen ortak anlaşmayla tarafların üç ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam etmesi bekleniyor. İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili nihai anlaşma için belirlenen takvimde son tarih ise 1 Temmuz.

NETANYAHU'DAN JET AÇIKLAMA

İran ve Batı ülkelerinin anlaşmaya varmasının ardından İsrail Başbakanı Benjemin Netanyahu Twitter üzerinden konuyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Netanyahu herhangi bir anlaşmanın İran'ın nükleer gücünü geriye çekme zorunluluğunda olduğunu söyledi. 

OBAMA'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Obama da konuyla ilgili ilk açıklamasını yaptı. Obama "ABD ve müttefikleri İran ile tarihi bir anlaşmaya varmıştır" diye konuştu.

Obama şu ifadeleri kullandı;

"İran, plutonyumu silah geliştirmek için kullanmayacak. Bu anlaşma İran'ın nükleer silah geliştirme yollarını kapatıyor ve iyi bir anlaşma. Ayrıca İran rejimini sıkı bir denetlemeye tabi tutacağız. Müzakereciler görüşmeleri haziran sonuna kadar sürdürecek."

(cnnturk.com)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler