Dünyanın cellatları

Üst üste darbeler yiyen IŞİD aynı gün Avrupa-K. Afrika-Ortadoğu’yu vurup ‘vites yükseltti’. Fransa’da gaz fabrikası, Tunus’ta turistik oteller, Kuveyt’te Şii cami kana bulandı.

Yayınlanma: 26.06.2015 - 22:50
Abone Ol google-news

<video:307737>

Tunus’ta plajda turist katliamı

IŞİD’in Suriye’de YPG karşısında üst üste aldığı stratejik yenilgilerle kalesi Rakka’ya çekilmek zorunda kaldığı bir dönemde, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da düzenlenen sansasyonel saldırılarla tüm dünyaya dehşet salındı. En çok kurbanı, Arap isyanlarının beşiğiyken laiklerin iktidara geldiği Tunus verdi. Akdeniz kıyısında “sahilin incisi” diye anılan Sousse (Susa) kentinde iki turistik otele düzenlenen saldırıda çoğu yabancı en az 28 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. Kurbanların çoğunun Alman, Britanyalı, Belçikalı ve Rus turistler olduğu söyleniyor. Martta Bardo Mozaik Müzesi’ne IŞİD’in düzenlediği saldırıda da 21 turist ölmüştü.

Şezlongdayken kurşunlar uçuştu

Görgü tanıklarına göre, plajda elinde Kalaşnikofla ortaya çıkan ve etrafa ateş açarak ilerleyen en az bir kişi, İspanyollara ait Imperial Marhaba Oteli’ne dalıp etrafı taradı. 366 odalı otelin bir çalışanı “Sadece bir saldırgan vardı, turist gibi şort giymiş genç bir adamdı” derken, öldürülen bu saldırganın Tunus’un ortasındaki Kayravan bölgesinden bir öğrenci olduğu, poliste sicilinin bulunmadığı açıklandı. Ancak ikinci bir saldırgan olduğu ve onu yakalamak için operasyonun devam ettiği haberleri geldi. IŞİD bağlantılı sosyal medya hesaplarından, “biri ateş açan, diğeri kendini havaya uçuran iki aslana” övgüler paylaşıldı.

Plajda başlarının üzerinden kurşunların uçuşmasıyla turistler büyük panik yaşarken, şezlonglarında güneşlenirken vurulanlar oldu. Sky’a konuşan Britanyalı Gary Pine, önce havaifişeklerin patladığını sandıklarını, ama kulaklarının dibinde kurşunlar vızıldayınca ciddi bir durum olduğunu anladıklarını, turistlerin toplu halde koşup kaçtığını anlattı. En az 20-30 kurşun patlaması duyduğunu belirten Pine, “Oğlum denizdeydi, karımla birlikte denizden çıkması için bağırdık, o da bize birinin vurulduğunu gördüğünü söyledi. Biz plajdan kaçarken, yandaki otelden patlama duyduk” diyerek ekledi: “Şu anda 200 turistle resepsiyondayım. Gidecek miyiz, kalacak mıyız, ne yapacağız?” Tunus ve Fransa‘daki saldırılara AB liderlerinden kınama yağarken, Britanya Başbakanı David Cameron, “Terör şerriyle savaşta dayanışma içindeyiz. İslam adına bunu yaptıklarını söyleyenlerin çarpık ve sapkın ideolojisiyle elimizdeki her şeyle mücadele edeceğiz” dedi.

<video:307575>

Fransa’da kesik kafa dehşeti

Fransa, ocak ayında 20 can alan Charlie Hebdo katliamı sonrası yeni bir terör saldırısıyla sarsıldı. Fransa’nın güneydoğusunda bir doğalgaz fabrikasına düzenlenen saldırıda bir dizi patlama meydana gelirken, bir kişinin kafası kesildi. Üzerine Arapça yazılar yazılan kesik kafa fabrikanın girişindeki dikenli tellerden sallandırıldı ve yanına Arapça yazılı siyah, beyaz renkli bayraklar asıldı.

ABD’nin şirketi

Lyon’un 30 km güneydoğusundaki Saint-Quentin- Fallavier kentinde bulunan, Amerikan kimyasal şirketi Air Products’a ait fabrika, dün yerel saatle 10.00 sularında hedef alındı. İki kişinin İslami bayrak salladıkları bir minibüsle içeri daldığı, aracı üzerlerine sürerek gaz tüplerini patlattığı belirtildi. Yetkililer, burada kafasından ayrılmış bir beden bulduklarını, ama bunun patlamadan kaynaklanmadığını, başka yerde kesilip getirildiğini söyledi. Buna göre saldırganlar, gaz tüplerini taşıyan nakliye şirketinin müdürünü öldürüp kafasını kesti ve fabrikaya giriş izni olan minibüsünü çaldı. Saldırıda iki kişi de yaralandı. İran doğumlu Seifi Ghasemi’nin CEO’luğunu yaptığı Amerikalı Air Products, nisanda Suudi Arabistan ile dünyanın en büyük gaz sanayi tesisini kurmak için 2.1 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.

Bir saldırgan yakalanırken, derhal olay yerine giden İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve bunun Lyon’un Saint-Priest.banliyösünden 35 yaşındaki şoför Yasin Salihi olduğunu açıkladı. Cazeneuve, “cesur bir itfaiyeci tarafından yakalanan” Salihi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Suç sicili yok, ama 2006’da radikalleştiği şüphesiyle güvenlik güçleri tarafından takibe alındı, 2008’de takip bırakıldı. Selefilerle bağlantılı ama terörist faaliyetlere katıldığı saptanmadı.” Saldırı öncesi fabrika önünde arabayla tur atan ikinci bir zanlının evinde yakalandığı öğrenildi.

Brüksel’de AB zirvesinde bulunan Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırı haberini Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte izleyip derhal Fransa’ya döndü. Hollande “Bir terör eyleminin tüm özelliklerini taşıyor” derken, Başbakan Manuel Valls da “Fransa’yı yine İslami terörizm vurdu” diye altını çizdi.

<video:307765>

Kuveyt’teki Şii cami vuruldu

Kuveyt’te bir Şii camisi dün cuma namazı sırasında intihar saldırısına hedef olurken en az 25 kişi yaşamını yitirdi, 202 kişi yaralandı. Körfez’in zengin ülkesi Kuveyt’te ilk kez bir Şii camisine gerçekleşen saldırıyı üstlenen ise IŞİD bağlantılı “Necid Vilayeti” örgütü oldu. Kuveyt’in Ocak 2006’dan bu yana ilk kez “terör saldırısına” sahne olduğuna dikkat çekiliyor. Körfez’in Sünni bloğunun lideri Suudi Arabistan’da da geçen ay iki Şii cami saldırıya uğramış, eylemleri Necid Vilayeti üstlenmişti. Görgü tanıklarına göre, başkent Kuveyt City’de İmam Sadık Camisi’nde, 2 bin kişinin cuma namazı kıldığı sırada 20’li yaşlarda intihar eylemcisi içeriye girerek kendisini havaya uçurdu. Saldırının ardından Kuveyt kabinesi acil toplandı, Emiri Şeyh Sabah Ahmed El Sabah bölgede incelemelerde bulundu.

1.3 milyon nüfuslu Kuveyt’in yaklaşık üçte birini Şiiler oluşturuyor. Saldırıya ülkedeki siyasi gruplar, merkezdeki Sünni grup İslami Anayasal Hareketi’nden tepki yağdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler