Ankara İncirlik’e ortak arıyor

Ankara- Washington arasındaki İncirlik hazırlıkları rötara uğradı.

Yayınlanma: 03.08.2015 - 05:42
Abone Ol google-news

Kırşehir’de ABD ile başlatılan eğit-donatı tamamladıktan sonra sahada Nusra tarafından bir kısmı kaçırılan, bir kısmı öldürülen çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu 30. Tümen’in uğradığı zarar, Ankara- Washington arasındaki İncirlik hazırlıklarını rötara uğrattı. Esir alınan ve öldürülenlerin arasında sadece Türkiye’de eğitim almış Türkmenlerin de olduğu öğrenildi. 54 kişilik grubun artık sahada yer alması beklenmezken, Ankara’da hazırlanan Savran’dan saldırı planları da güncellenecek.

McGurk geldi

30. Tümen’in Nusra baskınına uğramasının ardından, ABD Başkanı Obama’nın IŞİD Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Brett McGurk, Washington’daki bilgilendirme toplantısından çıkarak acil olarak Türkiye’ye geldi. Meslektaşı Antony Blinken’in ziyareti ertelenmişken, McGurk acil durum üzerine Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başta olmak üzere yetkililerle hem eğit-donatın çökmesinin ardından atılacak adımları hem de İncirlik hazırlığını görüştü. Ziyaretten İncirlik ile ilgili net bir takvim çıkmadı. Ağustos başında Türkiye’de olması planlanan ABD uçaklarının şimdi ağustos içinde gelmesi için çalışmalar sürüyor.

24 Temmuz’da bir defa IŞİD’i vuran Ankara, İncirlik operasyonunda ABD ile tek başına görev almak istemiyor. Koalisyona katılması için Katar Savunma Bakanı Hamad Bin Ali el Atiyye’ye teklif iletildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması uyarınca İncirlik’ten IŞİD’e karşı yürütülecek operasyonlara Katar’ın yanı sıra Suudi Arabistan, Ürdün, İngiltere ve Fransa’nın da katılması için temaslar sürüyor. Ancak bunlardan sadece Ürdün ve Suudi Arabistan hâlâ operasyonlarda aktif rol alıyor. Suriye’de hava operasyonlarına katılan Bahreyn, BAE, Kanada’yı ise Ankara ikili ilişkilerdeki sorunlar nedeniyle istemiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler