AB Türkiye İlerleme Raporu: Erdoğan sınırı aştı

AB’nin mülteci pazarlığı nedeniyle açıklamayı ertelediği İlerleme Raporu’nun taslağını Reuters ele geçirdi. Taslakta, Türkiye’de yargı bağımsızlığının yok sayıldığı, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü konusunda Avrupa standartlarına aykırı yasalar çıkarıldığı belirtildi. Taslakta Erdoğan’ın anayasal sınırları aştığı yönündeki eleştirilere de yer verildi.

Yayınlanma: 29.10.2015 - 16:28
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği’nin (AB) sığınmacıları kapılarından uzak tutmak için pazarlıklara devam ettiği Ankara’yı kızdırmamak uğruna yayımlanmasını ertelediği İlerleme Raporu’nun taslağını Reuters ele geçirdi. Ünlü haber ajansı AB’nin raporu “Erdoğan’ı karşısına almamak için ertelediği” yorumunu yaparken Türkiye’nin aday ülke olarak kat ettiği yolu değerlendirmek için hazırlanan raporun hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı ile ilgili ciddi eleştiriler içerdiğini yazdı. Paul Taylor imzalı habere göre raporda “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 13 yıldır iktidarda olan partisi AKP baskıyı artırırken güvenlik durumu ciddi şekilde kötüye gitti ve devlet yönetimi gittikçe siyasallaştı” ifadeleri de yer aldı.

2014’ten beri kötüleşti

Raporda yargının hükümetin kontrolüne girdiği, durumun 2014 yılından beri daha da kötüye gittiği kaydedildi. Taslakta “Yargının bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı yok sayılıyor, hâkimler ve savcılar ağır siyasi baskı altında” ifadeleri kullanıldı. Hükümetin AB’ye katılım sürecini canlandırmak için adım attığını belirten raporda hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü konusunda Avrupa standartlarına aykırı yasalar çıkarılmasının bu süreci sekteye uğrattığı belirtilidi.

Taslakta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç ve dış politikada birçok konuyla ilgilenmeye devam ettiği, bu nedenle Türkiye’de anayasal sınırları aştığı yönünde eleştiriler aldığı da kaydedildi. Komisyon yetkilileri Reuters’ın gördüğü taslak metninin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 18 Ekim’de İstanbul’a yaptığı ziyaretten önce yazıldığını, metnin Komisyon’da kabul edilmeden önce değişikliğe uğrayabileceğini hatırlattı. Komisyon yetkilileri geleneksel olarak ekim ayı içinde yayımlanan raporun ertelenmesinin politik olmadığını iddia etmişti.

Juncker karar veriyor

Ancak Retuers’a isim vermeden konuşan Avrupalı üst düzey diplomatlar “Sığınmacı krizi konusunda Türkiye’nin (sığınmacı krizinde) yardım etmesini sağlamaya çalışırken raporu yayımlamamak çok mantıklı” dedi.

Yetkililer raporu yayımlama kararının Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’e ait olduğunu kaydetti. Juncker ise bu konudaki duruşunu salı günü Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada açıkça ortaya koymuştu.

Juncker “İki ihtimal var ve karşımızdaki seçenekler şunlar: AB ve Avrupa kurumlarının Türkiye ile insan hakları, basın özgürlüğü ve benzer konularda çok önemli sorunları var diyebiliriz. Bu meselenin ısrarla üzerine gidebiliriz. Ama bu bizi Türkiye ile müzakerelerimizde nereye götürür” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler