AB’nin mülteciler için yeni rüşvet planı

Sığınmacı pazarlığında Türkiye ile aradığı çözümü bulamayan Avrupa Birliği, bu kez Afrika’ya 3.6 milyar avro yardım önerdi.

Yayınlanma: 11.11.2015 - 23:09
Abone Ol google-news

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaştığı en büyük sığınmacı akını karşısında bocalayan Avrupa, Türkiye’nin ardından Afrika’yla da masaya oturdu. Ankara’ya mali yardım ve vize kolaylığı teklif eden AB, dün Malta’da başlayan iki günlük zirveye katılan 30’u aşkın Afrikalı lidere de 3.6 milyar avro yardım ve yasal göç kurallarında esneklik önerecek.Göçmenlerin çoğu Avrupa’ya ulaşır ulaşmaz kimlik belgelerini yok ettiği için, Afrika hükümetlerinden vatandaşlarını tespit etmeleri de isteniyor. Afrika’dan yasal göç kanallarını genişletme teklifi ise özellikle öğrenci ve mevsimsel işçilere yönelik.

Bunun karşılığında, ekonomik sebeplerle Avrupa’ya giden göçmenlerin ülkelerine iadesini kabul etmeleri ve insan kaçakçılarına engel olmaları isteniyor.

Afrikalılar ise yurtdışında çalışan vatandaşlarının ailelerine gönderdiği milyarlarca dolarlık gelirden vazgeçmeye pek hevesli değil. Muhataplarını ikna için kesenin ağzını açan AB Komisyonu, ilk etapta göçün temel sebebi yoksulluk ve çatışmalarla mücadele için 1.8 milyar avroluk bir fon oluşturmayı hedefliyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Bu yeni fon sayesinde, işsizlik ya da radikalleşme arasında tercih yapmak zorunda kalan genç Afrikalılar için daha iyi bir gelecek sağlayacağız” diyor.

Çipras geliyor

Üye ülkelerin bu meblağı karşılayıp karşılamayacağı ise henüz muamma. Zira üye ülkeler, Afrika’ya daha önce söz verilen 2.8 milyar avroluk yardımdan yalnızca 520 milyonunu ödedi.

Malta Zirvesi, Libya’daki insan kaçakçılarının köhne gemilerine doldurdukları yüzlerce insanın Akdeniz’de boğulması üzerine planlanmıştı. Aradan geçen zamanda Türkiye Kuzey Afrika’yı geçerek Avrupa’ya yönelik sığınmacı akınının ana rotası haline geldi. AB’nin giderek otoriterleşen Türk hükümetiyle pazarlığa oturması ise büyük tepki çekti.

Diğer yandan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine 18 Kasım’da Türkiye’ye geliyor. Ankara’da yapılacak görüşmelerin ağırlıklı gündemi sığınmacılar sorunu olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler