Avrupa Birliği'nden uyarı yağdı

AB, incelemeye aldığı HSYK düzenlemesi için rapor hazırlayacak.

Yayınlanma: 18.02.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

CHP’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını beklemeden Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapmaya hazırlandığı HSYK düzenlemesi AB tarafından da incelemeye alındı. AB, yapılan son değişikliklerle uyarılarının dikkate alınıp alınmadığını inceleyecek ve görüşünü hem Ankara’ya hem de Konsey’e iletecek. AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano da “Ciddi endişelerimizi defalarca söyledik” dedi. Stano, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, HSYK düzenlemesiyle ilgili “anlamlı işbirliği” beklediklerini ve Ankara’yı defalarca uyardıkların anımsatarak şunları söyledi:

“Komisyon, yasasın parlamento tarafından onaylanmasını not etti. Bu kanun Türkiye’de hukukun üstünlüğü için ciddi önem taşıyor. Komisyon defalarca Türk otoriteleriyle taslak üzerinde anlamlı işbirliği istediğini söyledi. HSYK Yasası’nın önceki versiyonunun yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına, Türkiye’de güçler ayrılığına potansiyel etkileriyle ilgili birçok defa ciddi endişelerimizin altını çizdik. Komisyon şimdi kabul edilen yasayı, katılım
kriterlerini göz önüne alarak izleyecek ve rapor edecek.” AB’nin kaygısı AB, HSYK Yasası’nın erkler ayrılığına kalıcı zarar vermesinden kaygı duyuyor. Cumhuriyet’in AB’li diplomatlardan edindiği bilgiye göre, HSYK Yasası’ndaki en büyük kaygıyı Adalet Bakanı’na verilen yetkiler oluşturuyor. AB, tıpkı CHP gibi yasanın onaylanmasına kadar geçecek sürede hükümetin HSYK’de yapacağı atamalardan da kaygı duyuyor. Bir AB’li diplomat, Türkiye’ye yasada yapılmasını istedikleri değişiklikleri maddeler halinde sunduklarını belirterek “Şimdi bizim işaret ettiklerimizin ne kadar dikkate alındığını görmemiz gerek. Daha önce gördüklerimiz, Kopenhag Kriterleri ve AB standartları açısından çok teşvik edici değildi. Seçimler öncesinde niye bu kadar acele ettikleri net. Elbette zaman konusunda biz de endişeliyiz. ‘Ne yaparsanız yapın ama yargı bağımsızlığına zarar vermeyin. Sizi geriye götürür ve kesinlikle katılım sürecine olumlu etkisi olmaz’ dedik. Hükümet yargının ne yapacağına karar vermemeli” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler