Putin açıkladı: Askeri müdahale masada

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Biz Ukrayna'yla savaşmak istemiyoruz. Ordunun Ukrayna'ya girmesine şimdilik ihtiyaç yok ama böyle bir olasılık var" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şu aşamada askeri güç kullanacak bir durum olmadığını belirterek, ancak meşru çerçevede askeri güç kullanılabileceğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 04.03.2014 - 14:02
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'daki krize ilişkin ilk basın toplantısı yaptı.

Putin, askeri güç seçeneğine ilişkin, "Şu anda askeri güç kullanacak bir durum yok. Ancak böyle bir durum ortaya çıkabilir. Tatbikatlar Ukrayna'daki durumla ilgili değil. Savunma Bakanlığı daha önce planlamış ve bana sunmuştu. Askerlerin dün üslerine dönmesi emrini bizzat ben verdim. Ancak bazı durumlarda askeri güç kullanılabilir. Askeri güç seçeneğine Kiev de dahildir" dedi.

Putin şunları da kaydetti:

"Ukrayna halkının ne hissettiklerini anlayabiliyoruz. Doğu bölgelerinde böyle bir şeyin kitlesel bir hal olduğunu görmüş olursak silah kullanma hakkımızı saklı tutuyoruz. Ukrayna'nın kardeş olduğunu düşünüyoruz. Ukrayna ve Rus askerleri barikatların farklı tarafında değil aynı tarafında yer alacaktır. Buna benzer durum şu anda Kırım'da söz konusu. Tek bir ateş edilmediğini hepiniz görüyorsunuz. İnsanlar, sadece orayı bloke ettiler ve herhangi bir çatışmaya meydan vermeden sorunu kısaca konuşarak çözmenin yolunu bulabildiler. Şu an Kırım'daki gerilim ortadan kalkmış oldu. Yaptığımız şey askeri üslerimizi güçlendirmekti sadece. Milliyetçi güçler tarafından bir baskı hissettik ve bu doğru bir karardı."

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'ya yönelik askeri seçeneğin masada olduğunu ancak gerekli olmadığını vurgularken, Kırım'a da yardım sözü verdi. Putin, "Şöyle bir karar aldık. Kırım bizden bir yardım talebinde bulundu. Tam olarak nasıl bir yardım olacağına karar verilmedi ama elbette yapacağız" diye konuştu.

Putin, Kırım'ın Rusya ile birleştirilmesi konusunun gündemlerinde bulunmadığını da belirterek, Kırım dahil, bazı bölgelere insanı yardım yapacaklarını duyurdu.

"Güçlerini göstermek istediler ama tam tersini gördüler" diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bu durumdan Ukrayna'nın doğu ve güneyi olumsuz etkilendi. Doğu bölgelerinde oligarşi var. Şu anda güçlerinin arttığı düşünülüyor. Fakat insanların yasal çerçevede hareket etmesi gerekiyor. İnsanlar, kendi kaderlerine kendi karar vermeli. Ülkenin geleceği de ancak bu şekilde belirlenebilir. Şimdiki otorite, hükümet yetkili tartışılır" diye konuştu.

Ukrayna'nın "meşru" devlet başkanının Viktor Yanukoviç olduğunu da savunan Putin, "Şimdiki devlet başkanı meşru değildir" dedi ve Yanukoviç'in sadece üç şekilde görevden alınabileceğini iddia etti: "Yanukoviç ölebilir, çekilebilir ya da anayasa çerçevesinde görevden alınabilir. Bütün anayasal mahkemeler Ukrayna'da lağvedildi. Savcılara bir takım haklar verilerek, davalar ve soruşturmalar başlatıldı. Eğer bir suç varsa dava açılabilir soruşturma açılabilir ancak şu anda kimsede böyle bir yetki yok."

Putin ayrıca G8 Zirvesi'ni düzenlemeye hazır olduklarını toplantıya katılıp katılmamak kararının liderlerin kendine ait olacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler