Şekerle kaplanmış siyanür hapı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği direktörü Cochetel, AB-Türkiye anlaşmasının yasal olduğunu ama uygulamada öyle olacağa benzemediğini söyledi. Uluslararası Af Örgütü “AB liderleri yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Verilen sözler, siyanür hapını şekere bulamaya benziyor” açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 19.03.2016 - 22:08
Abone Ol google-news

AB ve Türkiye arasındaki pazarlık insan hakları örgütlerinin de tepkisini topladı. Zirveden önce Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Avrupa Sığınmacı ve Sürgünler Konseyi, ortak bir bildiride savaştan kaçanların korunma hakkını tehlikeye sokan bir anlaşmanın AB liderlerinin düşebileceği en dip nokta olduğunu vurgulamıştı. Anlaşmanın ardından da benzer yorumlar geldi:

Uluslararası Af Örgütü: “AB liderleri yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Uluslararası ve AB hukukuna uygun düzenlemeler yapılacağına dair verilen sözler, şüpheli bir şekilde Avrupa’da sığınmacı korumasının yutmaya zorlandığı siyanür hapını şekere bulamaya benziyor. Türkiye sığınmacılar için güvenli değil ve geri gönderilen her mülteci ülkedeki sığınmacı sorununu daha da derinleştirecek.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “AB ve uluslararası mülteci hukukuna göre iltica veya ikincil koruma talebi dikkatle değerlendirilmelidir. Bu tür bir korumaya gerek duyan hiç kimse zorla geri gönderilemez. AB’nin, (Erdoğan’ın) insan haklarını baskı altına almasını ve Türkiye’nin demokratik çerçevesini yürürlükten kaldırmasını görmezden gelmeye hevesli olması derin endişe yaratıyor. Türkiye, insan haklarını ihlal eden bir ülke olarak sığınmacılar için güvenli bir yer olamaz.”

Pro Asyl: “Yunanistan’daki sığınmacıların gözaltına alınıp zorla Türkiye’ye gönderilme ihtimali bulunuyor. Sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderilmesi, 1951 Sığınmacı Kongresi kararlarına da aykırı. Buna karşılık Türkiye, yalnızca Avrupa tarafından sığınmacı olarak kabul edilenlerin sığınmacı statüsüne sahip olacağını açıkladı. Bu, diğer hiç kimsenin güvenlik, sosyal yardım, sağlık hizmetleri ya da iş imkanı bekleyemeyeceği anlamına geliyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler