Yaşlı santralda eylem

Greenpeace eylemcileri dün Fransa’nın en yaşlı nükleer santralı Fessenheim’de eylem yaptı.

Yayınlanma: 19.03.2014 - 00:11
Abone Ol google-news

Türkiye’den beş aktivistin de yer aldığı eylemede, reaktörün yanındaki binanın tepesinden “Avrupa’yı riske atmayı bırakın” (Stop risking Europe) yazılı pankart açılarak Avrupa’da yaşlanmakta olan nükleer santralların oluşturduğu tehdide dikkat çekildi.

14 farklı ülkeden 60 aktivist, dün 1 numaralı reaktörün yanındaki binanın tepesine tırmandı. Eylemcilerin bir kısmı halen reaktörün tepesinde ve havuzunda bulunuyor. Greenpeace nükleer uzmanı Cyrille Cormier, “Fessenheim, yaşlı bir nükleer santral ve önümüzdeki yıllarda kapatılması gereken nükleer santrallar arasında ilk sırada yer alıyor. Merkel ve Hollande Avrupa’yı daha fazla risk altında bırakmamalı. Avrupa’nın, yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji dönüşümüne ihtiyacı var” dedi. Cormier, François Hollande’ın sözünü tutarak nükleer santralların ömrünün 40 yılla sınırlı tutulmasını yasayla garanti altına alması gerektiğini vurguladı. Bu hafta Brüksel’de düzenlenecek Avrupa Konseyi’nde Avrupa’nın 2030 enerji politikasına karar vermesi gerekiyor. Greenpeace’e göre öneride yer alan “en az yüzde 27 yenilenebilir enerji” hedefi yeterli değil. Greenpeace, Hollande ve Merkel’i, gerekli düzenlemeleri yaparak 2030’a dek yenilenebilir enerjilerin payını yüzde 45’e çıkarmaya çağırıyor.

37 yıldır faaliyet gösteren Fessenheim, Fransa’daki en eski nükleer santral. Yaklaşık yedi milyon kişi santrala 100 km’den yakın mesafede yaşıyor. Avrupa’daki 151 nükleer santralın 66’sı 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Bunların bir kısmının yaşı 40’ın da üzerinde. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Fessenheim nükleer santralını 2016 yılına dek kapatma sözü vermiş olsa da Fransa’da son günlerde yaşlanan nükleer santralların yaşam sürelerinin 40 yılın üzerine çıkarılması tartışılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler