Arafat'ın ölümüyle ilgili Dahlan'a suçlama

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri ve Filistin'in ilk Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın ölümünde siyasi rakibinin rolü olduğunu ileri sürdü.

Yayınlanma: 19.03.2014 - 11:09
Abone Ol google-news

Mahmud Abbas İsrail ile barış görüşmeleri için uzlaşma baskısı altındayken ülkede ulusal bölünmeyi teteikleyecek bir açıklama yaparak Arafat ve diğer önde gelen Filistinli siyasetçilerin ölümünden siyasi rakibinin bağlantısı olduğunu ileri sürdü.

Abbas, şimdi Dubai'de sürgünde olan eski İçişleri Bakanı Muhammed Dahlan'a yönelik suçlamalarını El Fetih Partisi'nin üyelerine canlı yayında söyleyerek liderliğini de tartışmaya açmış oldu.

Filistin lideri Dahlan'ı 6 El Fetih üyesinin öldürülmesi ve çok miktarda paranın kaybolmasından sorumlu tuttu. Ayrıca İsrail ve ABD ile işbirliği yaparak 2000 yılında Camp David Zirvesi'nde Filistin'in müzareke pozisyonunu baltaladığını ve nihai anlaşmaya gidecek yolu tıkadığını iddia etti.

Dahlan'ın 2002 yılında Gazze Şeridi'nde 15 sivil ile birlikte Hamas'ın askeri kanadı başkanı Salih Şehadet'in ölümüne yol açan İsrail saldırısını önceden bildiği ileri sürülmüştü.

Ancak Dahlan'a en çok zarar verebilecek iddia Gazze'de Filistin'in önleyici güvenlik güçlerinin eski başkanı iken Arafat'ın ölümünde parmağının olduğu. Arafat 2004 yılında aniden hastalanarak Paris'e tedaviye gönderilmiş ve orada ölmüştü.

Abbas 10 Mart'ta yaptığı konuşmada "Arafat'ı kim öldürdü?" diye sorarak "Kanıt yok. Ama kayda değer işaretler var, özellikle Arafat'a zehri kimin getirdiği belirsiz" dedi.

Abbas Dahlan'ın Arafat ölmeden önce "artık sembol" değil dediğinin ve reform için halkım protestoya çağırdığını söyledi. Dahlan ise daha sonra özür dilediğini ölmeden önce lideriyle barıştığını söyledi.

Dahlan ise Facebook sayfasında Abbas'ın iddialarına yanıt everek "yalan, aptalca ve Filistin gerçekliğinden uzak" yorumunu yaptı ve Arafat'ın ölümünü çevreleyen yalanları ortaya çıkaracağının sözünü verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler