Obama'dan yeni dinleme önerisi

ABD'de yönetimin önerisine göre artık telefon verilerinin kayıtları sistematik olarak toplanmayacak ve saklanmayacak ama Dış İstihbarat Gözetleme Mahkemesi'in talimatıyla terörizmle bağlantısının olup olmadığı belirlemek için telefon kayıtları alınabilecek.

Yayınlanma: 25.03.2014 - 11:38
Abone Ol google-news

Beyaz Saray'ın, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) toplu dinlemelerinin önüne geçecek bir öneriyi sunmaya hazırlandığı belirtildi. Obama ocak ayında NSA'nın veri toplama programıyla ilgili bir dizi sınırlı reformu özetlemişti. Buna göre dost veya müttefik ülkelerin liderlerinin dinlenmesi yasaklanıyor ve NSA'nın Amerikalıların telefon verilerini saklamada değişiklik öngörüyor.

Köklü programların büyük çoğunluğu, telefon "metaverilerinin" toplanması cuma günü yeniden yetkilendirme ile geliyor. Obama Başsavcı Eric Holder ve ABD istihbarat toplumundan yeni bir rapor istedi.

New York Times gazetesinin haberine göre yetkililer yönetimin 90 günlük döngü için mevcut programı yenileyeceğini söyledi. Ama Obama'nın yasal önerisine göre hükümet artık sistematik telefon kayırtlarını depolayamayacak ve toplayamayacak. Ama Dış İstihbarat Gözetleme Mahkemesi'in talimatıyla terörizmle bağlantısının olup olmadığı belirlemek için telefon kayıtları alınabilecek.

Telefon kayıtları telefon şirketleri tarafından saklanacak. Beyaz Saray yetkilileri konuyla ilgili bir yorum yapmaktan kaçındı.

Gazete yönetimin önerisinin Kongre onayı olmadan gelecek bir yıl içinde sona ereceğini ve ileride belki bunun yasal hale getirielebileceğini belirtti.

NSA'in eski çalışanı Edward Snowden ABD'nin gizli dinleme programını ifşa etmiş ve daha sonra Rusya'ya sığınmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler