İtalya'da 'Senato' tartışması

İtalya'da Başbakan Matteo Renzi'nin gündeme getirdiği yapısal reformlar kapsamında Senato'nun fonksiyonlarının gözden geçirilmesi ülkede yeni tartışma konusu oldu.

Yayınlanma: 30.03.2014 - 18:03
Abone Ol google-news

Çift kanatlı parlamenter sistem dolayısıyla üst kanat Cumhuriyet Senatosu ve alt kanat Temsilciler Meclisi olan İtalya'da, ülkenin ekonomik durumunu iyileştirmek için yapılması planlanan birtakım reformlar ve kamu harcamalarında kesintiye gidilmesi bağlamında Senato'nun işlevselliği tartışmaya açıldı.

Renzi liderliğindeki hükümetin bir süredir gündemine aldığı Senato'nun işlevselliği üzerindeki yasa konusunda Senato Başkanı Pietro Grasso, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte şüphelerini dile getirdi.

"İnsanlar, haklı olarak siyasetin yol açtığı masraflar için endişelenecek ancak bunun için demokrasiyi zayıflatmamak gerekir" diyen Grasso, aciliyeti olanın kurumsaldansa ekonomik olduğunu, demokrasiyi zayıflatmak değil yasama sürecini hızlandırmaları gerektiğini vurguladı.

Grasso, Roma İmparatorluğu'ndan İtalyancadan tüm dünyaya ihraç olmuş Senato'nun sadece bu nedenle dahi korunması gerektiğine işaret ederek, Senato'nun hükümete güvenoyu vermeyebileceğini ya da hükümet programını, yasaları onaylamayabileceğini buna karşılık etik ve anayasal konularla ilgilenebileceğini kaydetti.

Başbakan Renzi ise Senato Başkanı Grasso'ya, TG2 kanalına verdiği röportajda, Senato'ya saygı duyduğunu ancak bugünkü statüyle devam edemeyeceğini ve hükümetinin de bu duruşundan geri adım atmayacağını belirterek cevap verdi.

"Herkesin direnişini anlıyorum ama müzik artık değişmeli. Bugüne kadar siyasiler ailelerden fedakarlık istedi, şimdi onlar yapmalılar" sözleriyle Grasso'ya karşılık veren Başbakan Renzi, hükümetinin yarın parlamentoya getireceği teklifle Senato'nun bugünkü yapısına dur diyeceklerini, yasama sürecini sadeleştireceklerini, Avrupa'da en yüksek olduğunu belirttiği parlamenter sayısını da düşüreceklerini söyledi.

Ülkede bir süredir, devlet işlerinde bürokratik engellerin kaldırılması ile kamu harcamalarının kısılması tartışılırken, kamu harcamaları konusunda hükümet, 151 resmi makam aracını internet alışveriş portalı e-bay üzerinden satışa çıkardığını duyurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler