Suriye’de ‘ateşkes’ muamması

ABD, Türkiye ile Kürtlerin anlaştığını duyururken bölgeden çelişkili açıklamalar geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Thomas, Cerablus'un güneyinde çatışan Türkiye ile PYD öncülüğündeki SDG'nin birbirlerine ateş etmeme konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Yayınlanma: 30.08.2016 - 17:21
Abone Ol google-news

Pentagon, Suriye’ye giren TSK ile Kürt güçler arasında ateşkes sağlandığını duyurdu. Ancak Suriye’deki iki taraftan ateşkesle ilgili çelişkili açıklamalar geldi.

ABD, Türkiye ile YPG’nin başını çektiği DSG arasında ateşkes sağlandığını bildirdi. IŞİD’e yönelik operasyonları yürüten ABD Merkez Komutanlığı sözcüsü John Thomas dün akşam AFP’ye, “Son birkaç saattir tarafların birbirlerine ateşi durdurduğu ve IŞİD tehdidine odaklandığı konusunda güvence aldık” dedi. Bunun çok keskin hatları olmayan bir anlaşma olduğuna dikkat çeken sözcü, “Uzlaşının en azından önümüzdeki birkaç gün için geçerli olacağı ve ardından sağlamlaştırılacağını umuyoruz” diye ekledi.

Türkiye ve DSG’nin çatışmaları önlemek amacıyla ABD’lilerle ve kendi aralarında iletişim kanallarını açtığını kaydeden Thomas, anlaşmayı ‘cesaret verici’ olarak niteledi. Ardından ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Matthew Allen da iletişim kanalları kurulduğunu dile getirdi. Beyaz Saray’dan da “Tansiyonun düşmesini olumlu karşılıyoruz” açıklaması geldi. “Taraflar arasında gece boyu süren sükuneti memnuniyetle karşıladıklarını” belirten sözcü Josh Earnest’ın YPG ya da DSG’nin adını telaffuz etmemesi dikkat çekti.

DSG bünyesindeki Cerablus Askeri Konseyi sözcüsü Ali Haco, pazartesi gece yarısı yürürlüğe giren anlaşmanın “belirsiz bir süre” geçerli olacağını vurgulayarak “Amerikalılar aracılığıyla görüşmelere devam ediyoruz” dedi. El Şark el Evsat gazetesine konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, “IŞİD’i nasıl yenilgiye uğrattıysak diğerlerini de öyle yeneceğiz. Türk güçleri ne Mınbiç ne de diğer özgürleştirilmiş bölgelere adım atamaz” dedi.

TSK ile birlikte operasyonda yer alan gruplardan birinin komutanı ise Reuters’a, “Anlaşma yok. Ateşkes yok. Bir ara var” dedi ve operasyonların kısa sürede başlayacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler